• Tudomány
Faktor

Holdporból nyomtatnának házat a holdi kutatófaluhoz

Nemzetközi kutatófalut hozna létre a Holdon a Nemzetközi Űrállomás programjának befejezése után az Európai Űrügynökség igazgatója. Jan Woerner szerint emberek és robotok dolgoznának a Holdon lévő nemzetközi faluban. Az épületeket az égitest porából alkotnák meg 3D-s nyomatással. Lenne rajta űrhajó leszállópálya és egy bánya is.

Természetesen nem néhány kicsiny ház, egy polgármesteri hivatal és egy templom építéséről lenne szó. A holdfalut többszörös használatra és többszörös használók számára hoznánk létre

- magyarázta Jan Woerner, az Európai Űrügynökség igazgatója.

Egyes országokat jobban érdekelhet a tudományos kutatás, egy magánvállalatot a bányászat, és egy másik érdekelt lehet abban, hogy a Holdat ugródeszkaként használja további kutatásokhoz a világűrben

- mondta az igazgató, aki szerint az elképzelésről, és arról, hogy van-e elegendő érdeklődő megvalósítása iránt, világszerte folynak a tárgyalások.

A tervek szerint a Nemzetközi Űrállomás 2024-re tervezett bezárása után, valamikor 2030-ig jöhet szóba a megvalósítás.

Fotó: MTI - Komka Péter

Fotó: MTI - Komka Péter

Woerner, aki júliusban vette át az Európai Űrügynökség irányítását, a Hold-misszót az ügynökség egyik központi programjaként fogalmazta meg, amely fontos lépés lehet az ember által megvalósítandó Mars-utazás felé.

Számos nemzet és űrkutatási hivatal, Oroszország, Kína, Japán, a NASA is részt vehet majd a programban. Az igazgató szerint fontos, hogy megvitassák, hol legyen a kutatófalu, a Hold túlsó oldalán, az innenső oldalon vagy a sarkokon. Amint ezt kiválasztották, az egyes országok vagy űrkutatási hivatalok eldönthetik, miként akarnak részt venni a programban.

Oroszország már közölte, hogy tervez néhány Hold-missziót. Tavaly az Egyesült Államokban és Izraelben már ismertette az elképzeléseket az igazgató, amelyekről a következő hetekben tárgyalni fognak amerikai, japán, kanadai és orosz űrkutatási illetékesekkel is, amikor megvitatják a nemzetközi űrállomás jövőjét.

Top 16