• Külföld
Faktor

Ilyen még nem volt: virág nyílik a Holdon

Ha az ambiciózus művész összegyűjti a pénzt, megvalósul a projekt: virág nyílik a Holdon!

Fotó: Europress / Miguel Riopa - AFP

Fotó: Europress / Miguel Riopa - AFP

Virágot formázó szobrot akar a Holdra küldeni Anilore Banon párizsi művész. A floridai űrközpontból szombaton indul útnak egy modellel a Nemzetközi Űrállomásra egy teherűrhajó (ISS), ahol tesztelik majd azt, hogyan viselkedik a szobor anyaga az űrben.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A projekt megvalósulása érdekében Banon négy éve dolgozik együtt űrkutatókkal és egy mérnöki irodával. Tanácsukra ultrakönnyű anyagból készítette el alkotását. A szobrot a Hold szélsőséges hőmérséklet-ingadozásaitól egy speciális fólia fogja védeni. A Nemzetközi Űrállomás asztronautái különböző hőmérsékletek mellett súlytalanság állapotában tesztelik a modellt.

  A Vitae (Élet) nevű szobor egy közösségi projekt - mondta Banon, ugyanis a virág kelyhében az egyes kontinensek lakóinak kéznyomatait fogja megörökíteni, ami az emberiség jobb jövő utáni kutatását szimbolizálja. A virág kelyhe éjszakánként kinyílik, míg nappalra becsukódik: erről egy nikkel-titán ötvözet gondoskodik, mely éjszaka az alacsony hőmérsékletre reagál.

  Banon egyelőre szponzorokat keres. Ahhoz hogy a Vitae-t a Holdra juttassák, a művész becslései szerint hárommillió dollárra (375 millió forintra) van szükség.

  Nem ez lesz az első műalkotás a Holdon: 1971-ben az Apollo 15 egy kis alumíniumszobrot vitt magával: Paul Van Hoeydonck belga művész Fallen Astronaut című szobrával az űrmissziókban elhunyt űrhajósoknak állított emléket.

  Kommentek:

  Top 16