• Külföld

Hogyan harcolhatnak a hackerek az Iszlám Állam ellen?

Bár már korábban is gyengítették a terrorszervezetet, az Anonymous néven ismert hackercsoport a párizsi terrortámadásokat követően totális háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen. Bár a hackerek nem klasszikus lőfegyverekkel és bombázással vívják a harcukat, az ő módszereik is komoly csapást mérhetnek a szervezetre.

Forrás: Youtube

Forrás: Youtube

Az első logikus lépés az, ha az Iszlám Államnak és követőinek lekapcsolják a Twitter-fiókját. De ami ennél is nagyobb csapást jelenthet az az, ha sikerül megsemmisíteniük a katonai csoport teljes toborzómechanizmusát. A potenciális tagjelölteknek ugyanis a terroristák emailen, chaten, Skype-on, a Telegram üzenetküldő applikációval vagy Youtube-videók segítségével küldik el radikális iszlamista üzeneteiket – írja az NBC News.

A hadüzenetet tartalmazó videóban az Anonymous maszkos alakja azt üzeni az Iszlám Államnak, hogy az eddigi legnagyobb műveletüket indítják meg ellenük. A 12 éve működő hackercsoport az évek során bebizonyította, hogy tényleg komoly veszélyt tud jelenteni a célpontjaira nézve: kormányzati rendszerektől kezdve számos banktársaság adatait tartalmazó tárhelyeket tört már fel.

A toborzási mechanizmusok lelassítása mellett a másik ütőkártya az, hogy az Anonymous nyilvánosságra tudja hozni az Iszlám Állam vezetőinek képmutatását – mondta Jonathan Sander, a kiberbiztonsági stratégiákkal foglalkozó Lieberman Software alelnöke.

„Amikor toboroznak, nagy mértékben az online megjelenésüktől függenek. Viszont, ha az Anonymous leleplezi a valódi énjüket, akkor láthatóvá válik, hogy a vezetők félrevezetett emberek életeivel kereskednek.”

Az Anonymous már harcba is lendült: információkat gyűjtenek az Iszlám Állam tagjairól, és egy európai székhelyű toborzó címét már nyilvánossá is tették. Állításuk szerint már több, mint 5500 Twitter-fiókot törtek fel.

A múlt pénteki, legalább 129 ember életét követelő terrortámadás Párizsban idén már a második volt. Az Anonymous már januárban megkezdte az Iszlám Állam támadását, miután a terroristák a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségében és egy kóser szupermarketben gyilkoltak. A hackerek nem sokkal később azt jelentették, hogy feltörték a dzsihádisták honlapját. Most azonban fokozzák a támadásaikat – nyílt háborúra léptek az Iszlám Állammal.

Szintén komoly fegyver lehet, hogy az Anonymous felfedheti a terroristák pénzügyeit, a kommunikációját és a logisztikai rendszerét – ezt több kormányoldal honlapjával is megtették már az elmúlt években. Szakértők szerint, ami a digitális világban történik, azt az Anonymous meg is tudja találni.

Ezen a téren a legkomolyabb kihívás az lesz, hogy megtalálják a befolyó összegek forrását. Széles körben úgy tartják, hogy az Iszlám Állam bevételeinek legnagyobb része az olajkereskedelemből folyik be. Nemrég még havonta 50 millió dollár értékben értékesítették az olajat Irakban és Szíriában.

Sokan viszont attól tartanak, hogy az Anonymous aktivitása csak még jobban megerősíti az Iszlám Államot. Ken Westin úgy véli, ettől a terrorcsoport csak tovább fokozza a biztonsági hozzáértését és felkészültségét, ami végül azt eredményezi, hogy az oldalaikat és fiókjaikat még nagyobb körültekintéssel védik.

Az Iszlám Állam terveiről itt írtunk korábban, arról pedig, hogy katonai szakértők szerint hogyan győzhetők le, itt.

Top 0