• Belföld
Faktor

Kiderült, hogy lesz-e a hó idén karácsonykor

Ka­rá­csony­kor szinte mindenki abban re­mény­ked­ik, hogy fe­hérbe borul a táj. Most ki­de­rült, mennyi esélyünk van erre!

A meteorológiai statisztikák alapján a fehér karácsony egyáltalán nem megszokott Magyarországon. Már a budapesti adatokból is az látszik, hogy nagyjából minden harmadik karácsonykor esik némi hó, de akkor se marad meg az összefüggő hóréteg. Az elmúlt száz évben csupán 15-ször fordult elő, hogy az ünnep mindhárom napján legalább 5 centis volt a hóréteg.

Kevés az esély a fehér karácsonyra!

Kevés az esély a fehér karácsonyra!

A jelenlegi állás alapján nagyon kevés, mindössze 35 százalék esélyünk van arra, hogy idén karácsonykor fehérbe borul a táj – állítják az Időkép meteorológusai. És az évek múltával a fehér karácsony esélyei egyre rosszabbak: a klímaváltozás miatt ugyanis egyre ritkább lesz ez a jelenség.

De miért vagyunk oda a fehér karácsonyért?

Sok gyerekkori emlékünk kötődik a fehér karácsonyhoz, és amikor hóesésre vágyunk az ünnepek idején, akkor valójában ezt az önfeledt, gyermeki boldogságot szeretnénk újraélni. A fehérbe borult táj egyébként is a karácsonyhoz köthető tisztaságot, őszinteséget és szeretet erősíti meg bennünk

- mondta a Faktornak egy pszichológus, Czimmerman Edit.

Az előrejelzések szerint az ünnepekkor száraz időnk lesz, és gyakran előbújik a nap. A leghidegebb órákban mínusz 9 fokig hűl a levegő, napközben általában plusz 2 fok körül alakul a hőmérséklet.

A főváros “leghavasabb” karácsonya 1935-ben volt. Akkor 30 centis hóval indult az ünnep, és a végére is csupán 5 centit olvadt a hótakaró. A táj legutóbb 1999-ben volt igazán havas, akkor nyolccentis volt a hótakaró. Ezt követően, ha esett is a hó, akkor se volt vastagabb egy-két centinél a hótakaró.

Kommentek:

Top 0