• Külföld
Faktor

Meghalt egy HIV-fertőzött baba, mert anyja nem kezeltette a beteg gyereket

Az asszony maga is több mint öt éve HIV-fertőzött és mindig elutasította a kezelést.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Vizsgálatot indítottak hétfőn Oroszországban egy öthónapos, HIV-pozitív csecsemő halálának ügyében, akit az anyja nem engedett kezelni, mert meggyőződése, hogy az emberi immunhiány vírus (HIV) csupán "tévhit".

A szibériai Irkutszkban élő nőt, aki maga is több mint öt éve HIV-fertőzött és mindig elutasította a kezelést, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, és akár két év börtönbüntetést is kaphat. A nyomozók elmondása szerint a kislány februárban halt meg a tüdőgyulladás egy olyan fajtájában, amely a legyengült immunrendszerű emberek tüdejét támadja meg.

A csecsemő anyja HIV-pozitív volt és mind a maga, mind a lánya kezelését elutasította

- írták közleményükben a nyomozók. A regionális AIDS-központ szerint a gyermeknél már kialakult az AIDS, mire kórházba vitték.

Az öthónapos kislány tüdeje szó szerint felrobbant belülről

- írta közleményében a központ, hozzátéve, hogy az anya mindvégig makacsul azt hajtogatta, hogy a HIV-vírus csupán tévhit. A csecsemő halálát követően az anya, akinek két másik gyermeke is van, az orvosokat hibáztatta és azt állította, hogy lánya szokványos tüdőgyulladásba halt bele - írja az MTI.

Az orosz kormány szerint jelenleg több mint 900 ezer orosz állampolgár HIV-fertőzött és óránként tízen fertőződnek meg. A HIV-vírussal diagnosztizált emberek többségének napi vírusellenes (antiretrovirális) kezelésre van szüksége, ami segít kordában tartani a fertőzést és esélyt ad a páciensnek a hosszú és viszonylag egészséges életre. A kezelés elmaradása esetén a HIV elpusztíthatja az immunrendszert, ami a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet.

A HIV-fertőzött oroszok kevesebb mint fele él az antiretrovirális kezelés lehetőségével, részben egy összeesküvés-elmélet miatt, amely szerint "az AIDS-et okozó vírust a Nyugat találta ki".

Az elmúlt hónapokban több olyan AIDS-beteg haláláról is beszámoltak Oroszországban, akik megtagadták, vagy akiktől megtagadták a kezelést. Köztük volt egy tízéves lány is, akinek a szülei nem engedélyezték kezelését. A szibériai Omszkban működő AIDS-ellenes Központ már három pert megnyert olyan HIV-pozitív anyák ellen, akik nem engedélyezték a gyermekeik kezelését.

Kommentek:

Top 0