• Belföld

Több ezer magyar nem tudja, hogy HIV-es - a babák is veszélyben vannak

Idén már nyolcan haltak meg a HIV-fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ben, míg tavaly egész évben tizenegyen - mondta el Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) infektológus főorvosa egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón. Több ezer ember nem is tudja, hogy beteg, és ez a babákra is veszélyt jelent, mert a terhes nőket nem szűrik.

Szlávik János elmondta, hogy évek óta idén volt az első olyan eset, amikor egy újszülött HIV-fertőzötten született, és így derült ki az anya fertőzöttsége is.

Az ilyen esetekből egy is sok.

Pék Tamás, a Szent László Kórház infektológusa azt mondta, hogy megfelelő kezeléssel a HIV-pozitív nők is vállalhatnak gyereket. A Magyar Nemzet az infektológusra hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt 20 évben valamennyi ismerten HIV-pozitív terhes nő egészséges, azaz HIV-negatív gyereket szült.

Az időben elkezdett kezeléssel HIV-pozitív nő is szülhet egészséges gyereket. Forrás: Europress - Getty Images/Ian Waldie

Az időben elkezdett kezeléssel HIV-pozitív nő is szülhet egészséges gyereket. Forrás: Europress - Getty Images/Ian Waldie

Szlávik szerint:

Jó lenne, ha egyetlen baba sem születne fertőzéssel és ez elérhető a terhesek kötelező szűrővizsgálatával,

hiszen csak 200-300 forintba kerülne – írja a Nol.

Az elmúlt évben találtak olyan beteget, aki valószínűleg intravénás kábítószerhasználat közben fertőződött meg, és férfi és női prostituáltak közül is jelentettek eseteket. Az ebbe a két csoportba tartozó emberek eddig Magyarországon nem tartoztak a rizikócsoportba – írja az MTI.

Aggodalomra ad okot, hogy eddig átlagosan évente 200-300 új eset volt, idén viszont már százat is regisztráltak a Szent László kórházban, ahol hagyományosan „főállásban" foglalkoznak a betegekkel. Szlávik János aggasztónak ítélte azt is, hogy az év első hat hónapjában pedig már majdnem annyian haltak meg a HIV nyomán kialakult AIDS-ben, mint tavaly egész évben. 2015-ben 11 áldozatot követelt a kór, idén június végéig már 8-an haltak meg miatta.

Erre mindig szükség van, az alkalmi kapcsolatoknál meg végképp. Illusztráció.

Erre mindig szükség van, az alkalmi kapcsolatoknál meg végképp. Illusztráció.

Szlávik János a fiatalok körében a szexuálisan átvihető betegségek számának általános növekedése miatt is aggódik. A korábbi évekhez képest 50 százalékkal nőtt a vérbaj és 30 százalékkal a kankó (gonorrhoea) előfordulása. Az emelkedés azt mutatja, hogy a fiatalok nem törődnek a szexuális úton terjedő fertőzésekkel, köztük az AIDS-sel sem, "elmúlt az AIDS miatti félelmük" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy nyáron a fesztiválokon gyakoribbak az alkalmi szexuális kapcsolatok, és az ilyenek növelik a fertőzés veszélyét. A fesztiválokra kitelepülő HIV-szűrést is végző állomások viszont igen népszerűek a fiatalok körében. A Sziget Fesztiválon például kilenc éve nem találtak magyar HIV-fertőzött fiatalt.

HIV gyorsteszt. Forrás: Europress - Getty Images/Brazil Photos

HIV gyorsteszt. Forrás: Europress - Getty Images/Brazil Photos

A szakember azt is elmondta, hogy Magyarországon nagyjából 80 ezer HIV-szűrést végeznek évente. Ez a tízmilliós lakosságszámhoz képest elenyésző, ráadásul a vizsgálatok egy része a kötelező eljárásrendben, vagyis véradáskor, a börtönszűrésekkor és a menekültek szűrésekor elvégzett szűrővizsgálat.

Sokkal több embernek kellene szűrésre járnia, hiszen ha ki is derül, hogy valaki HIV-fertőzött, ma gyógyszerekkel már megelőzhető az AIDS-stádium kialakulása:

Ma már az AIDS nem halálos betegség, ha valaki időben megtudja magáról, hogy HIV-fertőzött.

A fertőzésnek nincs azonnal jele, akár 5-10 év is eltelhet tünetek nélkül. Amikor az immunrendszer és a vírus egyensúlya megbomlik, fokozatosan megjelennek a betegségre utaló gyanús jelek. Ebben a szakaszban vírusellenes kezelés nélkül már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. A beteg halálát is többnyire nem a HIV, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak következményei – valamely fertőzés vagy tumor – okozzák. Az időben fel nem ismert HIV-fertőzések miatt minden évben 40-50 olyan beteg érkezik a Szent László AIDS osztályára, akik már nagyon súlyos állapotban vannak, és intenzív kezelésre szorulnak. Magyarországon nagyjából négy-ötezer ember él, aki nem tudja magáról, hogy HIV-fertőzött, és HIV-vel csak 1700-1800 beteget kezelnek.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Pék Tamás, az ESZSZK infektológus szakorvosa a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországon eddig két gyerek született HIV-pozitívként, és 12 gyereket kezelnek HIV-vel. További 30-40 lehet olyan, aki szintén beteg, de még ők sem tudják, hogy baj van, mert még nincsenek a betegségre utaló tüneteik.

Szlávik János szerint jó lenne, ha külföldi mintára, a patikákban is lennének olyan gyorstesztek, amelyekkel a HIV-fertőzés kimutatható. Azt ajánlja, hogy aki a rizikócsoportok valamelyikébe tartozik, vagy rendszeresen más-más partnerrel létesít szexuális kapcsolatot, az mindenképpen évente menjen el HIV-szűrésre, ami anonim módon történik.

Kommentek:

Top 0