• Pénz
Faktor

Elkezdődött a gazdasági válság, de nagyon lassan eszmélünk

A jelenlegi válság lassan bontakozik ki, ezért még a piaci szereplők sem igazán észlelték.

Az első félévben tapasztalt részvénypiaci eladási hullámok, a kriptodevizák zuhanása, a változékonyság megugrása csak a tünetei ugyanis annak a kibontakozóban lévő globális hitelválságnak, amely már tart, csak éppen az egy évtizeddel ezelőttihez képest csigalassúságú a lefolyása - mondta Steven Major, a HSBC vezető kötvénypiaci elemzője a Bloombergnek adott interjújában.

Major és elemzőcsapata szerint hosszú listát lehetne készíteni azokról az eladási hullámokról, melyek az elmúlt időszakban a kockázatos eszközök piacain lehetett tapasztalni, azonban mindezek egy okra vezethetők vissza. Ez pedig nem más, mint az egyre szűkebbé váló dollárlikviditás. A jelenségre válaszul ők csökkentették a német államkötvények hozamára adott előrejelzéseiket, pesszimistábbá váltak a különböző hitelpiaci termékekkel kapcsolatban és óvatosabban kezelik a feltörekvő piaci adósságtermékeket - idézi az interjút Napi.hu.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Lassú és nem egyértelmű a folyamatA piaci szereplők arra számítanak egy-egy, a gazdasági ciklusra vonatkozó előrejelzéssel kapcsolatban, hogy azt valamely egyszeri esemény igazolja. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy lassan mozgó hitelválság közepén vagyunk - írta ügyfeleinek nemrég a szakértő. A növekvő aggodalom jelei már tapasztalhatók a pénzügyi piacokon, azonban egyelőre még csak annak az útnak a felénél járhatunk, amely az év elején tapasztalt euforikus hangulattól a piaci összeomlásig vezet.

  Úgy véli, az emelkedő amerikai kamatok, a "könnyű pénz" időszakának lassú elmúlása és Donald Trump támadásai a globális kereskedelmi rendszer ellen együttesen vezettek oda, hogy a kockázatosabb eszközök piacain elkezdett felszáradni a likviditás.

  Mérhető a feszültségElég egyébként egy pillantást vetni a Goldman Sachs úgynevezett U.S. Financial Conditions Indexére, hogy láthatóvá váljon, mennyire megváltozott a környezet a pénzügyi piacokon. A mutató egyszerre méri a kamatok, a hitelpiacok, a részvényárfolyamok és a dollárárfolyam változásait, és azt mutatja, mennyire kedvező a helyzet a pénzügyi piacokon a kockázatvállaláshoz. Ez az index januárban közel két évtizedes mélypontot ért el - minél alacsonyabb értéke, annál kedvezőbb a környezet - azóta azonban komoly fordulatot mutatott be, és folyamatosan emelkedik.

  A csökkenő kockázati étvágy, illetve az ECB utalásai arra, hogy az alacsony kamatokon 2019 közepe előtt nem nagyon akar változtatni arra késztették a bank elemzőt, hogy lefelé módosítsák a német államkötvények hozamára adott előrejelzésüket. A biztonságosnak tekintett befektetés iránti keresletet szerintük a német kormánykoalíción belüli feszültségek is erősíthetik. Úgy vélik, az ECB a Bank of Japan-hoz hasonló pályát futhat be, ott a hozamgörbe kontrollja azt eredményezte, hogy a hozamok nem tudtak jelentősen emelkedni.

  Kommentek:

  Top 16