• Pénz
Faktor

Így spórolhat tízezreket a vásárlásain - ezeket a banki csomagokat válassza

Egyelőre nem népszerű a magyarok körében, de okosan használva hasznos lehet a hitelkártya.

Magyarországon annyira nem népszerűek még a hitelkártyák, az MNB tavalyi adatai szerint jelenleg hazánkban kevesebb, mint 1,4 millió hitelkártya van forgalomban. Ez a szám a 2008-as válságot megelőzően még 1,6-1,7 millió környékén mozgott. A válság következtében ezt a hiteltípust is kevesebben vették igénybe, illetve felmondták a már meglévő hitelkereteket.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Gyakorta előfordul ugyanis, hogy az emberek a hitelkártyára - de igaz ez a folyószámlahitelekre is - inkább vésztartalékként tekintenek, és akkor használják ki a keretet, amikor pénzügyi nehézségeik támadnak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ez viszont nagyon rossz döntés, hiszen a hitelkártya az egyik legdrágább hiteltípus. Rendeltetésszerű használata esetén azonban meghatározott időtartamra ingyenesen használhatjuk a bank pénzét, sőt, a költéseink után pénzvisszatérítést is kaphatunk.

  Milyen ajánlatok közül választhatunk?A hitelkártyákat hitel voltuk ellenére nem érdemes a THM-jük alapján összehasonlítani, hiszen a kártya rendes használata esetén úgysem kell kamatot fizetnünk. Egyébként e tekintetben nincsenek túl nagy eltérések, a legtöbb ajánlat esetében a THM valahol 35 és 40 százalék között található.

  Akárcsak sok más banki terméknél, a hitelkártyáknál is számít, hogy mekkora nettó jövedelmünk van. Egyrészt ennek függvénye, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelkártyát, másrészt pedig bizonyos kártyákat csak a magasabb jövedelmű ügyfeleknek tartanak fent a bankok. Egy átlagos, 200 ezer forintos jövedelem alapján a lenti hitelkártyák érhetők el.

  Ekkora jövedelemmel már gond nélkül igényelhetünk hitelkártyát a CIB-nél, amely minden forintban történő vásárlás után 1 százalék jóváírást ad. További 2 százalékot kapott a választott kategóriában történő vásárlások után. Az éves visszatérítés 50 ezer forintban van maximalizálva.

  A K&H Banknál minimum 20 ezer forintot kell havi szinten vásárlásra költeni, ha szeretnénk visszatérítést kapni. Ha ezt teljesítjük, akkor a teljes összeg után kapunk 2 százalékot, de maximum havi 3 ezer forintot.

  Évi 30 ezer forintot takaríthatunk meg az OTP Bank hitelkártyájával. Ennél a terméknél alapvetően 1 százalékot írnak jóvá a vásárlások után, de további 2 százalékot adnak, ha a három partnerüzlet egyikében használjuk a kártyát.

  Szintén 1 százalékot térít vissza az élelmiszerüzletekben történt vásárlások után a Raiffeisen, valamint 3 százalékot a műszaki és elektronikai áruházakban való vásárlások után. Ugyanakkor negyedévente változó kategóriákban 5 százalékot is visszakaphatunk, ha ezzel a kártyával vásárolunk. Negyedévente maximum 10 ezer forintot térítenek vissza.

  Ugyanúgy 1 százalékot takaríthatunk meg, ha a Budapest Bank hitelkártyájával vásárolunk. Amennyiben tankolunk, vagy egyszerűen csak a benzinkúton vásárolunk, akkor a visszatérítés mértéke 3 százalék. Utóbbi vásárlások esetében a bank mindössze 900 forintban maximalizálja a visszatérítés mértékét, ám az egyéb vásárlások tekintetében ez az összeg jóval magasabb, egészen 10 ezer forint.

  A hitelkártyákat és a klubkártyákat ötvözi a Cetelem. Az ő termékükkel alapjáraton csupán 1 százalékot kapunk vissza a vásárlásaink után, azonban ha a vállalat partnerüzleteiben vásárolunk, akkor akár 15 százalékos kedvezményt is kaphatunk a kártya használata esetén.

  Ez a néhány példa bizonyítja, hogy egy kis odafigyeléssel tízezreket is nyerhetünk éves szinten ezzel a banki termékkel. Nekünk csupán azt kell átgondolnunk, hogy milyen típusú üzletekben vásárolunk a leggyakrabban, és ezek alapján kiválasztani egy számunkra kedvező hitelkártyát - írja a Pénzcentrum.

  Kommentek:

  Top 16