• Tech
Faktor

Gyorsan lemerül a telefonja? Vigyázzon, a háttérben veszélyes programokat futtathat

Ártatlannak tűnő androidos alkalmazásokról derült ki, hogy a felhasználók tudta nélkül futtatnak hirdetéseket, néznek videókat - és azok akár károsak is lehetnek.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Előfordulhat, hogy amíg alszunk például a telefonunk háttérképe hirdetéseket futtat, sokat rontva készülékünk akkumulátorának üzemidején. Az eZanga online marketing cég hívta fel a figyelmet erre az eshetőségre, miután tetten értek rosszindulatú szoftverfejlesztő készleteket (SDK-kat), amelyeket népszerű ingyenes alkalmazásokba rejtettek.

A becslések szerint azokat a programokat, amelyek tartalmazzák ezt az SDK modult, több mint egymilliószor letöltötték már, a hirdető cégek pedig napi 2-10 millió dollárt fizettek ki a hamis internetes hirdetési forgalomért – számolt be a történtekről a CNBC.

Június 7-én például 312 appot találtak ezzel a rosszindulatú kiegészítővel, 53-at közülük a Google Play Store-ban. Egy héttel később már 750 alkalmazást (300-at a Google boltjában), két nappal utána pedig 1330-at, illetve 317-et azonosítottak. Az appok többsége élő háttérkép vagy ingyenes háttér volt, aranyos cicákkal, természetfotókkal vagy különleges effektekkel, míg mások népszerű fizetős alkalmazások ingyenes változatai voltak.  

Thousands of 'innocent' Android apps watch videos and view ads behind your back, says report from CNBC.

Az Apple hivatalosan jóváhagy minden olyan alkalmazást, amelyik az App Store-ba kerül, viszont az androidos fejlesztők maguk tölthetik fel applikációikat, amelyeket majdnem azonnal le lehet tölteni. Igaz, a Google most már használja a Google Play Protect folyamatot, amellyel milliárdnyi ilyen alkalmazást vizsgál át naponta. A Google Playből néhány napon belül ugyan eltűntek az eZanga által megjelölt alkalmazások, viszont augusztus elején újabb 6000 applikációt találtak (nem mindegyiket a Google boltjában), amelyek tartalmazták az említett SDK-t.

Az eZanga vezérigazgatója a védelem érdekében azt javasolja, hogy mindig a legfrissebb állapotban tartsuk a telefonunkat, és ne ragaszkodjunk az ingyenes alkalmazásokhoz. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy ezekért majd valamilyen más módon kell fizetnünk – emlékeztet a HVG.

Kommentek:

Top 0