• Külföld
Tasnádi Kata

Hillary Clinton és a harmadik, Marco Rubio az esélyes elnökjelölt

Megkezdődtek az amerikai elnöki előválasztások az iowai jelölőgyűléssel. A republikánusoknál meglepetésre Ted Cruz tudott nyerni, míg Donald Trump csak a második lett. A demokratáknál a vártál szorosabb eredmény született, Hillary Clinton csak pár tized százalékkal van Bernie Sanders előtt 99,9 százalékos feldolgozottság mellett. A Faktornak nyilatkozó szakértő szerint Marco Rubio, a republikánusoknál harmadik helyen végzett floridai szenátor a jelölőgyűlés nagy nyertese, de messzemenő következtetéseket nem szabad levonni az iowai eredményekből.

Az iowai jelölőgyűlés (caucus) eredményei összefoglalva:

 • Ted Cruz texasi szenátor a közvélemény-kutatások alapján a vártnál jobb teljesítménnyel nyert a republikánus jelöltek között
 • az országos felmérésekben vezető, és a legnagyobb médiafigyelmet kapó republikánus jelölt, a milliárdos Donald Trump jelentősen elmaradt Cruztól, és a második helyen végzett
 • republikánus oldalról Marco Rubio floridai szenátor a jelölőgyűlés egyik nagy nyertesként a harmadik helyen zárt, úgy, hogy Trump csak kevéssel tudta megelőzni
 • a demokratáknál Hillary Clinton és Bernie Sanders között szoros versengésre számítottak, de Clinton győzelmét jósolták, aki most csak nagyon kevéssel van Sanders előtt, amit nem könyvelhet el győzelemként
 • a harmadik demokrata jelölt, a jóval kisebb támogatottságot élvező Martin O'Malley visszalépett a jelölőgyűlés után
 • a jelenlegi állás szerint a republikánusoknál Cruz 8, Trump és Rubio 7-7, Ben Carson visszavonult idegsebész 3, a demokratáknál Clinton 22, Sanders pedig 21 delegáltat szerezhetett magának az elnökjelölő konvencióra (nem ugyanannyi delegáltat lehet szerezni a két oldalon)
 • a jelölőgyűlésen a szokásosnál jóval többen jelentek meg: az első nyilvánosságra hozott adatok szerint mintegy 180 ezren, ez másfélszer magasabb a 2012-es részvételnél (főként a republikánusoknál jelentek meg nagyon sokan)
Ted Cruz beszédet tart Iowában (fotó: Europress - Brendan Hoffman / Getty Images)

Ted Cruz beszédet tart Iowában (fotó: Europress - Brendan Hoffman / Getty Images)

EZT IS AJÁNLJUK:

  Trump ellen sok érv szóltAz iowai jelölőgyűlés eredményeiről szóló beszámolók általában Trump vereségét szenzációnak tartják, de Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint nem történt olyan nagy meglepetés. A Faktornak elmondta, hogy több oka is van annak, hogy Cruz a szavazatok 28, míg Trump csak a 24 százalékát tudta megszerezni. Először is Trumpnak nem volt olyan kiterjedt és jól megszervezett kampánya Iowában, mint Ted Cruznak, aki nagy erőket mozgósított az államban. Emellett az is nagyon fontos, hogy Iowa Cruz állama abban a tekintetben, hogy a választók profilja sokkal jobban illik Cruz politikájához. Trump népszerűségének valószínűleg az sem tett jót, hogy kihagyta az elnökválasztási vitát, mert ez azt az üzenetet közvetíthette a választók felé, hogy nem érdeklik annyira a jelölőgyűlések. A szakértő szerint ezeken túl az is elképzelhető, hogy Trump politikai ígéretei sem vágtak egybe az iowai választók elvárásaival. Ezek együttesen vezethettek a mostani eredményhez, és már a legutóbbi közvélemény-kutatásokból is kiderült, hogy Cruz jó hajrát produkált a jelölőgyűlés előtt.

  Ez önmagmában még nem jelenti azt, hogy Trumpot le kellene írni

  – mondja Magyarics Tamás. Iowa nem az ő terepe volt, és biztosan lesznek még olyan államok, ahol befuthat elsőként.

  A szakértő szerint nagyon fontos megjegyezni, hogy Iowa népessége és politikai nézetei egyáltalán nem tükrözik az országos átlagot, csak azért kap kiemelt figyelmet, mert ez az első helyszíne az előválasztásoknak. Az igazi megmérettetés és vízválasztó a március 1-je lesz, amikor több államban is szavaznak egyszerre.

  Marco Rubio beszéd tart a jelölőgyűlés utáni partin (fotó: Europress - Pete Marovich / Getty Images)

  Marco Rubio beszéd tart a jelölőgyűlés utáni partin (fotó: Europress - Pete Marovich / Getty Images)

  Rubio a valódi iowai győztesMagyarics Tamás szerint Marco Rubio floridai szenátor további szereplése a nagy kérdés, aki eddig eléggé le volt maradva a felmérésekben, ehhez képest most minimálisan kapott ki Trumptól (a szavazatok 23 százalékát szerezte meg). Ráadásul Iowa nem a hozzá hasonló politikusoknak szokott kedvezni, mert a republikánus párton belül egy mérsékeltebb, középutas irányt képvisel.

  Az hogy Iowában aránylag jól szerepelt, ez az ő számára győzelem

  – véli Magyarics. Ennek a szakértő szerint az az oka, hogy a republikánus vezetés őt látja a legmegválaszthatóbb republikánus jelöltnek, és nagyon sok olyan eszköz van a párt kezében, amellyel Rubiót hatékonyan tudják támogatni Cruzzal és Trumppal szemben. Magyarics szerint ezért Rubión nagy a nyomás, hogy meggyőző alternatívát tudjon felmutatni a másik két, jól hangzó dolgokat mondó, populista jelölttel szemben.

  A többi republikánus jelölt Magyarics szerint valószínűleg nem fog beleszólni a versenybe, de Jeb Bushnak talán az északkeleti államokban lehet még esélye. Magyarics szerint az lesz még az érdekes, hogy a kisebb, pár százalékos támogatottsággal rendelkező jelöltek mikor és kinek a javára lépnek vissza. Ez elképzelhető, hogy megint Rubiónak kedvez majd.

  Bernie Sanders örül az edeménynek (fotó: Europress - Alex Wong / Getty Images)

  Bernie Sanders örül az edeménynek (fotó: Europress - Alex Wong / Getty Images)

  Később jöhet ki a különbség Clinton és Sanders közöttA Demokrata Párt három elnökjelölt-aspiránsa közül az egyik, Martin O'Malley, volt marylandi kormányzó az iowai jelölőgyűlések után jelentette be, hogy kiszáll a versenyből. O'Malley ugyanis a szavazatok alig 1 százalékát szerezte meg. Hillary Clinton és vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor majdnem holtversenyben van, a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett két tizedszázalék volt a különbség közöttük (49,9%, illetve 49,5%).

  Magyarics Tamás szerint Bernie Sandersnek a mostani jó szereplése ellenére végső soron nincs esélye arra, hogy ő legyen a demokrata elnökjelölt. Ennek egyik oka az, hogy politikai ideológiája nagyon balra áll a demokrata párton belül is a főáramtól, ráadásul a déli államokban Clintonnak hatalmas előnye van vele szemben. Magyarics Tamás szerint Sanders mögött nincs akkora befolyással bíró támogatói bázis sem, mint Clinton mögött. Az egykori first ladyt és volt külügyminisztert ugyanis a médiából, illetve a jelentős véleményformáló erővel rendelkező hírességek közül és az üzleti életből is sokan támogatják, és ez a „Clinton-gépezet” maga alá fogja gyűrni Sanderst rövid időn belül a szakértő szerint.

  Arról, hogy hogyan reagáltak a jelöltek az iowai eredményeikre itt olvashat, az előválasztások menetéről és tétjéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

  Hillary Clinton családjával és támogatóival ünnepelt Iowában (fotó: Europress - Justin Sullivan / Getty Images)

  Hillary Clinton családjával és támogatóival ünnepelt Iowában (fotó: Europress - Justin Sullivan / Getty Images)

  Bár az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó hétfői iowai jelölőgyűlések (caucusok) a demokratáknál a Hillary Clinton és Bernie Sanders közötti holtversennyel zárultak, a közösségi médiában a 74 éves vermonti szenátor tekinthető a megméretés egyértelmű győztesének - írja az MTI. A caucusok idején Clintonról 52 ezerszer tettek említést a Twitteren, Sanders neve ezzel szemben több mint 77 ezer alkalommal szerepelt a mikroblog-szolgáltató oldalon a közösségi médiát figyelő Brandwatch elemzőcég szerint. A magát demokrata szocialistának nevező vermonti szenátornak a hétfői verseny során bármely más jelöltnél több új - szám szerint 15 695 - követője lett a Facebook közösségi oldalon, amivel a republikánusok legesélyesebb indulójának számító Donald Trump milliárdost is fölényesen verte. Utóbbihoz ugyanis "csupán" 10 704 új felhasználó csatlakozott. Ebben a versenyben Hillary Clinton a harmadik helyezett 6210 új követővel.

  Top 16