• Tech
Faktor

Hihetetlen találmány: ezzel a lebénult beteg is képes érezni

Egy beteg fiún már segített a szerkezet. Ő a Csillagok háborújából merít erőt.

Az amerikai kutatók szenzorokkal ellátott robotkar és agyba ültetett chip segítségével olyan szerkezet készítettek, amivel a lebénult beteg érzi, ha a robot ujjaihoz hozzáérnek. Akaratával mozgatni is tudja a kart.

Egy férfi, Nathan Copeland élete tíz évvel ezelőtt változott meg, mikor alig 18 évesen lebénult egy balesetben: karjait fel tudta emelni, de ujjait nem bírta megmozdítani, és mostanáig nem is érzett velük - írja a The Guardian. A férfi változtatni akart életén, ezért részt vett a Pittsburghi Egyetem kísérletén, és vállalta, hogy felnyissák a koponyáját és mikrochipet ültessenek az agyába.

A kutatók célja ezzel az volt, hogy összeköttetést hozzanak létre a robotkar és a beteg agya között, így ha valaki hozzáér a robotkar szenzorokkal ellátott ujjaihoz, a chip apró áramütéssel stimulálja az agyat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Úgy tűnik, Nathan jól döntött, amikor beleegyezett a beavatkozásba: mostanra meg tudja mondani, hogy a robotkarnak melyik ujjához értek hozzá, valamint tárgyakat is képes felemelni. Nathan Copeland azt mondja, a Csillagok háborújából merít erőt:

    Luke Skywalker karját levágták, másnap kapott egy robotkezet. Megszurkálták, már érezte is, és ment tovább. Ez valóra válhat, és talán nem is kell rá olyan sokat várni.
    Kommentek:

    Top 16