• Külföld
Faktor

Hibás fogamzásgátló miatt estek teherbe, most perelnek

113 amerikai nő eset teherbe Amerikában annak ellenére, hogy fogamzásgátló tablettát szedtek. Kiderült, hogy a gyártásnál a csomagokban felcserélődtek a tabletták sorrendjei.

Így fordulhatott elő, hogy a nők hatóanyag nélküli tablettákat vettek be azokon a heteken, amikor hormotartalmúakat kellett volna. Így gyakorlatilag semmivel sem csökkentették a fogamzás esélyeit. A Qualitest Pharmaceuticals gyógyszergyár emiatt 8 különböző fogamzásgátló tablettát hívott vissza.

Illusztráció, nem a Qualitest Pharmaceuticals terméke látható a képen.

Illusztráció, nem a Qualitest Pharmaceuticals terméke látható a képen.

A nők perelnek, és csoportos kártérítést követelnek. 2011-ben összesen 113 nő esett teherbe 26 különböző államban -írja a CBS News. Dollármilliókat követelnek kártérítésként. Az összeg szerintük fedezné a nem tervezett várandósságból született gyerekek felnevelésének teljes költségét is.

Cindy Pearson, a National Women's Health Network vezetője azt mondta, hogy több évtizede félnek a nők attól, hogy esetleg valamelyik fogamzásgátló csomagolása hibás, és végül meg is történt Amerikában. Pearson szerint azonban nem lesz könnyű megnyerni a pert, mert nagyon nehéz bizonyítani, hogy a hiba miatt estek teherbe az érintettek. Nem pedig azért, mert saját hibájukból rosszul, vagy pedig be sem vették a gyógyszereket.

Top 0