• Belföld
Faktor

Már most sincs elég helyettesítő gyógyszer, nem tudják pótolni a visszahívott vérnyomáscsökkentőket

Azonos hatóanyaggal elvileg 24 szer kapható a patikákban, de ez nem elég.

Már nem csak az unió területéről vontak ki valsartanos gyógyszereket, így a pótlás még nehezebb.

Az orvosok megkezdték a betegek átállítását azon 27 valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőről, amit a hatóságok július negyedikén szennyezés miatt vontak vissza a forgalomból. Azonos hatóanyaggal 24 szer kapható a patikákban, de van, ahol már ezeket sem kapni — írta meg a Népszava.

Illusztráció.

Illusztráció.

A lap szerint több gyógyszertárban nem tudták kiadni a Valsartan pótló gyógyszert, csak annál erősebb hatóanyagú készítmény volt, így a dózis felezésére volt szükség. Egy nyilatkozó orvos szerint a kialakult helyzetet bonyolítja, hogy a valsartan a magas vérnyomásra adható szerek közül nem az elsőként választandó szer, ezt a hatóanyagot akkor kell írni, ha az egyéb készítmények mellékhatást okoztak a betegnek.

A lap szerint a szennyezett hatóanyaggal forgalomba kerül készítmények leváltása nem egyszerű, mert már nem csak az unió területéről vontak ki nagy mennyiségű valsartanos gyógyszereket, de az amerikai szakhatóság (FDA) is életbe léptetett visszahívásokat. A dán gyógyszerügyi hatóság honlapjáról pedig az is kiderül, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban.

Kommentek:

Top 0