• Tudomány
Faktor

Hiába volt fürdőjük, tetvesek voltak a rómaiak is

Nyilvános többüléses latrinájuk, csatornarendszerük, vezetékes ivóvizük is volt a rómaiaknak, mégis ugyanolyan tetvesek voltak, mint például a vikingek.

A Cambridge-i Egyetem régésze, Piers Mitchell a római birodalom különböző részein talált latrinákból, temetőkből, ruhamaradványokból, fésűkből és megkövesedett ürülékből származó bizonyítékokat használt fel a kutatásához. Arra jött rá, hogy például a tetvek kifésülése nagyon sok római mindennapi rutinjához tartozott – speciálisan erre kifejlesztett fésűket is találtak.

A tetvek mellett bélparaziták (például ostorgiliszta, az orsógiliszta, vagy az amőbás vérhast okozó egysejtű) elterjedtsége sem csökkent a római birodalom idején például a vaskorhoz képest. Sőt, a paraziták csak még jobban elszaporodtak a hódításokkal.

Többüléses latrina Ostia Anticában. Fotó: Wikipedia

Többüléses latrina Ostia Anticában. Fotó: Wikipedia

EZT IS AJÁNLJUK:

    Piers Mitchell szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a közfürdők forró vize kifejezetten kedvezett az élősködők terjedésének. Néhány fürdőben csak ritkán cserélték a vizet, amelynek felszínén vastagon állhatott az emberi kosz és kozmetikum.

    Az élősködők terjedésére a másik magyarázata az lehet, hogy a rómaiak trágyaként használták az emberi ürüléket a növénytermesztésnél. Ez a módszer elvileg alkalmas a termés növelésére, de rendkívül veszélyes, mert különböző parazitapeték szaporodhatnak el az ürülékben, amelyek a növényekben élnek tovább.

    Mitchell arról is írt, hogy a bronzkorhoz és a vaskorhoz képest a rómaiak alatt nagyon elterjedt a széles galandféreg. Szerinte ennek oka a rómaiak egyik kedvenc szósza, a garum. Ezt halból, gyógynövényekből, sóból és egyéb ízesítőkből állt. A baj az volt vele, hogy nem főzték, hanem a napon erjesztették, és ezért jó hordozója lehetett a halakban megtelepedett széles galandféregnek. A szószt annyira szerették, hogy a birodalom minden szegletébe eljutott, így mindenhova elvitte a galandférgeket is - írja az Cambrigde-i Egyetem honlapja.

    Top 16