• Élet
Faktor

Hiába van sok barátunk Facebookon, átlagosan csak 14 embert érdekel, mi van velünk

A Facebook angol nyelvű verziójában az ismerőseink "Friends"-ként, azaz barátokként jelennek meg az idővonalunkon. Az Oxford Egyetem új tanulmánya megmutatta, hogy miért érdemes különbséget tennünk a Facebookos és a valódi barátaink között.

Fotó: Europress / Karen Bleier - AFP

Fotó: Europress / Karen Bleier - AFP

Rubin Dunbar professzor megnézte, hogy milyen kapcsolat áll fenn az emberek Facebook-ismerősei és való életbeli barátai között. Azt találta, hogy az átlag 150 ismerősből csupán 14 ember mutatott bármilyen szimpátiát az adott felhasználó felé, és ebből is csupán 5 volt az, akit közeli barátnak lehetett nevezni - számolt be a Popular Science.

A tanulmány emellett azt is bizonyította, hogy a kor jelentős szerepet játszik abban, hogy az embernek hány ismerőse (barátja) van Facebookon: hatalmas különbség volt a fiatalabbak és az idősebbek közösségi média-használata között.  A 18 és 24 év közötti résztvevőknek átlagosan 282 ismerősök volt, míg egy átlagfelhasználó csupán 150 embert tudhatott a „barátai” között. Dunbar szerint ez azért van így, mert a fiatalabbak kevésbé diszkriminatívak, ha egy barátság meghatározásáról van szó, valamint a közösségi hálózatok tipikusan bátorítják azoknak az egyéneknek a „kusza barátkozását”, akik között nincsenek szoros kötelékek.

Bár a több ismerőssel bíró felhasználók általában azt gondolják, hogy nekik az átlagnál több közeli barátjuk van, Dunbar úgy találta, hogy igazából rájuk is igaz a megállapított trend.

Azok a résztvevők, akik különösen nagy ismerősi körrel bírtak, nem mutattak fel több közeli barátot, viszont sokkal több laza ismertséget tettek a baráti körükbe, egyszerűen csak azért, mert a közösségi médiumok nem teszik lehetővé, hogy az ember ezeket a kapcsolatbeli különbségeket valahogy megjelenítse.

Dunbar szerint a barátságoknak van egy természetes elhalási rátája, ami a kapcsolattartás hiánya miatt alakul ki.  A közösségi média éppen ennek a megakadályozásában segíthet: ha megfelelően használjuk, megakadályozhatjuk, hogy az időhiány miatt szép lassan elveszítsük a barátaink. A professzor szerint azonban figyeljünk oda, hogy a barátainkkal való interakcióink ne csak a Facebookra korlátozódjanak le. Dunbar továbbra is a személyes találkozókat tarja a barátság legerősebb összetartó erejének.

Az emberek a digitális interakciókat (ide tartozik a telefon és a szöveges üzenetküldő alkalmazások is) általában kevésbé tartják kielégítőnek, mint a személyes találkozókat. Talán azért is kellenek a személyes találkozások időről-időre, hogy megelőzzék, hogy a barátság szép lassan átcsússzon az internetes rétegeken, és végül az ismertség kategóriában végezze.

Top 0