• Belföld
Faktor

Hiába ugrott utána főnöke, belefulladt a cefreerjesztő tartályba egy férfi

A cégvezető tudta, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt szabott ki az Ózdi Járásbíróság 1 év – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetést egy pálinkafőzéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetőjével szemben.

A sértett alkalmi munkavégzés keretében a cefreerjesztő tartály belső tisztítását végezte a pálinkafőzőben. A vádlott a szükséges munkavédelmi oktatásban őt nem részesítette, így nem hívta fel a figyelmét a tartályban fejlődő gázok kockázatára, arra, hogy az erjedési folyamat közben szén-dioxid keletkezik, amely színtelen, szagtalan, fulladást okozó gáz.

A tartályon kívül tartózkodó, munkát felügyelő másik alkalmi munkavállaló pedig nem volt felszerelve a szükséges mentő eszközökkel, illetve nem rendelkezett megfelelő ismeretekkel. Mivel a vádlott már 2013 óta vezetője volt a cégnek, tudomása is volt arról, hogy nem szakszerűen történik a tartályok tisztítása, a munkavégzés biztonságos feltételeit azonban ennek ellenére nem követelte meg.

A férfi a tartályba való leereszkedést követően heveny oxigénhiány miatt elveszítette eszméletét, majd fulladás következtében elhunyt. Halála közvetlen oksági összefüggésben áll a cégvezető szabályszegéseivel.

A bíróság a felfüggesztett fogházon túl ítéletében a cégvezetőt 1 évre a desztillált szeszes ital gyártása foglalkozástól is eltiltotta. A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte, hogy amikor tudomást szerzett a balesetről, azonnal a sértett után ugrott a tartályba, ahol ő is rosszul lett. A férfi életét azonban már nem tudta megmenteni. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.

Kommentek:

Top 0