• Külföld
Faktor

Hiába állapodtak meg, nem tudják visszaküldeni a migránsokat Törökországba

Pénteken megegyeztek az uniós országok vezetői a török miniszterelnökkel, Ahmet Davutogluval abban, hogy vasárnaptól visszaküldik az illegálisan Európába jutott migránsokat Görögországból Törökországba. A görög kormány viszont most azt mondja, még nem tudják teljesíteni a megállapodást, mert ehhez több időre és segítségre lenne szükségük.

Az elvileg mától életbe lépett megállapodás szerint minden olyan migránst, aki bejutott Görögországba, és ezzel az EU területére, de menedékjogi kérelmét elutasítják, vissza kellene küldenie Törökországba a görög hatóságoknak. Ennek értelmében Alekszisz Ciprasz kormányfő arra utasította minisztereit szombat délután, hogy készüljenek fel az újonnan érkező migránsok visszafordítására, de a Guardian szerint a görög hivatalnokok jelezték, hogy több időre lenne szükségük a felkészüléshez.

Egy ilyen tervet nem lehet 24 óra alatt megvalósítani

- mondta Jorgosz Küricisz, a migrációs politikáért felelős kormányzati koordinátor szóvivője.

A jelentések szerint pénteken, amikor a megállapodás született, 1500 migráns érkezett az Égei-tengeren keresztül a görög szigetekre – ez több mint a duplája annak, ahányan csütörtökön átkeltek a tengeren. A török Anatolia hírügynökség szerint egy 4 hónapos baba is megfulladt tegnap, amikor egy emberekkel teli csónak elsüllyedt a török partoknál.

A megállapodás szerint több ezer szakember érkezne Görögországba, hogy segítsék az egyezmény kivitelezését: Franciaország és Németország összesen 600 rendőr és migrációs szakértő küldését vállalta. A görögök azonban azt mondják, hogy még mindig várnak a segítőkre, és nélkülük nem tudják végrehajtani a migránsok visszafordítását.

Egy görög rendőr Leszbosz szigetén arról beszélt az AFP riporterének, hogy azt sem tudják, hogyan lehetne kivitelezni a megállapodást:

Mindenekelőtt a szakemberekre várunk, akiket Európa megígért, hogy gyorsan el tudjuk bírálni a menedékjogi kérelmeket – fordítókra, ügyvédekre, rendőrökre – mert egyedül nem tudjuk ezt megcsinálni.
A határ lezárása miatt tiltakozó migránsok Idomeninél (fotó: Europress - Matt Cardy / Getty Images)

A határ lezárása miatt tiltakozó migránsok Idomeninél (fotó: Europress - Matt Cardy / Getty Images)

Angela Merkel a Guardian szerint korábban arról beszélt, hogy a megállapodás reálisan szemlélve csak április 4-től tud életbe lépni. Eközben azonban több tízezren rekedtek Görögországban a balkáni migrációs útvonal lezárása miatt, és számuk egyre nő. Szombaton 47 500 migráns volt Görögországban, akik közül több mint tízezren a túlterhelt Idomeni menekülttáborban zsúfolódtak össze a macedón határon. A görög szigeteken jelenleg több mint 8 ezer migráns van, a hatóságok igyekeznek őket inkább az ország szárazföldi részére vinni, ahol a menekülttáborok vannak.

Európába tavaly több mint egymillió migráns érkezett, sokan közülük a veszélyes tengeri útvonalat választva. A jelentések szerint 400 ember fulladt meg az Égei-tengeren való átkelés közben, így azok, akik már elérték Görögországot, szerencsésnek tartják magukat. A pénteken elfogadott megállapodás célja az, hogy elriasszák az embercsempészeket attól, hogy csónakokkal juttassák a migránsokat Görögországba.

Az Amnesty International és más jogvédő szervezetek viszont elítélték az EU-s országok és Törökország között létrejött egyezséget, amely szerintük lábbal tiporja az emberi jogokat. Az unió szerint viszont az emberi jogokat szem előtt tartva jött létre a megállapodás szövege, és minden egyes migráns menedékkérelmét külön bírálják el.

Az idomeni menekülttábor (fotó: Europress - Matt Cardy / Getty Images)

Az idomeni menekülttábor (fotó: Europress - Matt Cardy / Getty Images)

A megegyezés értelmében azokat, akiktől megtagadják a menedékjogot, visszaküldik Törökországba, viszont minden egyes visszafordított emberért cserébe az EU vállalta, hogy közvetlenül Törökországból fogad be migránsokat. Törökország emellett további pénzügyi segítségre is garanciát kapott, illetve az EU-hoz való csatlakozásáról is felgyorsulnak a tárgyalások. A pénteken elfogadott megállapodásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben, arról pedig, hogy Orbán Viktor hogyan értékelte a tárgyalásokat, itt írtunk.

Top 0