• Belföld
Faktor

Több medve is él ebben a magyar megyében, megszólalt a szakértő

Az állatok nem jelentenek veszélyt, csak ha az ember nem megfelelően viselkedik.

A medveügy a párzási időszak végeztével csillapodni tűnik, ezzel együtt a termetes állatok természetesen nem tűntek el az ország területéről - írja a Heol. A lap utolérte Gombkötő Pétert, a Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferensét, aki épp medvecserkészetről érkezett.

"Még mindig sok lakossági bejelentés érkezik hozzánk, melyeket igyekszünk sorjában kivizsgálni, ám némelyik közülük egészen meglepő esetekről számol be, gyakran kellő alátámasztottság nélkül" – nyilatkozott a szakértő.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az adatok bizonysága szerint több példány mozog jelenleg a Heves megye területén is, melyeket lábnyomok, elhullajtott szőrszálak, hulladék nyomán követnek. Van egy elektronikus térképük is, amelyről a már kivizsgált medveészlelések helye és ideje olvasható le.

Mint Gombkötő Péter fogalmazott, habár nincs rá bizonyítékuk, hogy hazánk területén szaporodnak, a faj példányai gyakran tévednek át Szlovákiából, és szinte biztos abban, hogy vannak határon átnyúló territóriumaik is.

Ugyanakkor a találkozások száma annyira elenyésző, hogy jelenlétük semmilyen veszélyt nem jelent. Előfordulhatnak persze balesetek – mutat rá –, ám ezeket rendszerint az ember nem megfelelő magatartása váltja ki.

Arról is beszélt, hogy a problémák elkerülése érdekében fontos összhangot találni a természetvédelem és gazdálkodók érdekei közt, járható utat kell keresni a károk megelőzésére.

Robi, a befogott majd később elengedett medve esetével kapcsolatban Gombkötő megjegyezte, meglepő, hogy egy javakorabeli, tapasztalt nőstény nyakába veszi a világot, mert ez a viselkedés a fiatal hímekre jellemző, és az állat termete is inkább erre utalt, félrevezetve a szakembereket.

Top 0