• Külföld
Faktor

Hétvégén érdemes az eget figyelni, csodálatos látványban lehet részünk

A Lyridák meteorraj április végén érkezik a Föld közelébe.

Érdemes lesz vasárnap a korai órákban az eget figyelni, ugyanis az előrejelzés szerint ekkor lesz a legaktívabb a Lyridák meteorraj. Az északi félgömb lakói óránként több mint egy tucat meteort csodálhatnak meg április végéig hajnalban – számol be a Space.com.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A Lyridák előreláthatóan április 21-ről 22-re virradóan lesznek a legaktívabbak, ekkor óránként akár 18 fényjelenséget is láthatunk. A Lyridák a közepes erősségű meteoresők közé tartoznak. A raj évente kétszer találkozik a Földdel, egyszer áprilisban, egyszer pedig júniusban. A Lyridák látszólag a Lant (Lyra) csillagkép felől érkeznek, innen kapták nevüket.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A rajt az ókor óta bizonyítottan ismerik, a kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben leírták az áprilisi meteoresőt.

    A Lyridák akkor tűnnek fel az égbolton, amikor a Föld keresztülhalad a C/1861 G1 jelű üstökös által hagyott törmelékfelhőn. A Thatcherként is ismert jeges objektum keringési ideje igen hosszú, legutóbb 1861-ben közelítette meg a Földet, legközelebb pedig 2276-ban térhet vissza.

    Kommentek:

    Top 16