• Krimi
Faktor

Hétmilliót lopott el a betegektől egy ápoló

Hétmillió forintot sikkasztott el gondozottaktól egy zalai nő és társa.

Jogerősen két felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt szerdán a Pécsi Ítélőtábla egy zalai nőt hivatali visszaélés miatt, aki társával együtt gyámhatósági dolgozóként több mint hétmillió forintot sikkasztott el gondnoksága alatt álló személyektől.

Az ügy elsőrendű vádlottját, egy 50 éves, büntetlen előéletű nőt első fokon a Zalaegerszegi Törvényszék 17 rendbeli hivatali visszaélés, többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt három és fél év börtönre ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbezett. A másodrendű vádlottat, egy 71 éves zalai nőt, a törvényszék jogerősen két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte.

A gyámügyi ügyintézőként dolgozó vádlottak feladatai közé tartozott a gondnokság alatt állók vagyonának kezelése, a bankszámlájuk feletti rendelkezés. Az ellenőrzés hiányosságait kihasználva a gondnokoltak bankszámlán tartott vagyonából összesen 17 embertől vettek fel úgy pénzt, hogy nem számoltak el vele. Egy esetben az első rendű vádlott olyan szerződést kötött, amellyel csekély összegű életjáradék fejében megszerzett egy ingatlant, hátrányt okozva ezzel egy gondnokoltnak.

Az írásos összefoglaló felidézi, hogy a másodrendű vádlott az eljárás során az okozott kár felét megtérítette.

A Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét arra tekintettel enyhítette két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre, hogy az 50 éves nő az elsőfokú ítélet kihirdetése után az okozott kár csaknem teljesen megtérítette - indokolt a tábla.

Kommentek:

Top 0