• Külföld
Faktor

Hétfőtől sztrájkolhatnak a szlovák pedagógusok

Szinte biztos, hogy hétfőtől sztrájkolnak a szlovák pedagógusok az általános- és a középiskolákban. Csütörtökön nem tudtak megegyezni a szlovák oktatásügyi miniszterrel.

Illusztráció

Illusztráció

A pedagógusokat képviselő Szlovák Tanárok Kezdeményezése szervezet január 11-én hirdetett sztrájkkészültséget, arra hivatkozva, hogy Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszter ugyan elismerte a pedagógusok bérköveteléseinek jogosságát, ám nem tett semmit azok teljesítéséért.

A pedagógusszervezetek azt akarják, hogy a kormány azonnal 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá  a minisztérium vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget jövő ilyenkor újabb 90 euróval növeli. A pedagógusok hétfőtől sztrájkolnak, ha nem teljesítik a követeléseiket.

Jelenleg Szlovákiában az általános és középiskolák pedagógusainak kezdőbére megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körül mozog, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél.

A kormány a pedagógusok követeléseit részint azzal hárította el, hogy a tanárok bérei az elmúlt négy évben 22 százalékkal emelkedtek, részben pedig arra mutatott rá, hogy másfél hónappal a márciusi parlamenti választások előtt nem lenne jó ekkora kötelezettséget róni a következő kormányra.

Az igencsak eltérő álláspontok a csütörtöki egyeztetésen sem közeledtek egymáshoz, így a sztrájk egyre valószínűbbnek tűnik. Eddig több mint 570 szlovákiai iskola mintegy tízezer pedagógusa jelezte, hogy sztrájkolni akar. Szlovákiában jelenleg közel háromezer általános és középiskola működik, így a sztrájk az intézmények mintegy ötödét érintheti. A sztrájkban a magyar nyelvű iskolák csupán elhanyagolható része készül részt venni - írta az MTI.

Top 0