• Belföld
MZ/X

Hétfőtől jön a hó, a gumiszervizekben már most egy hetes a várólista

Aki eddig nem szereltette át a téli abroncsokat az autóján, az feltétlenül kérjen időpontot.

Egy hétre előre lehet már csak időpontot kapni a forgalmasabb gumiszervizekben, így aki eddig nem szereltette át a téli abroncsokat az autóján, az feltétlenül tegye meg, hétfőtől ugyanis újabb lehűlés jön, és akár a hó is eshet- írja az atv.hu.

Magyarországon ugyan nem kötelező a téli gumi használata, de erősen ajánlott. A szakemberek szerint 7 celsius fokos napi átlag hőmérséklet alatt a téli abroncsok sokkal biztonságosabbak.

A legtöbb autós a napokban szánja rá magát a téli gumicserére, ezért a szinte nyárias ősz után most a gumiszervizek – ehhez a fővárosi műhelyhez hasonlóan – óriási forgalmat bonyolítanak. Nem ok nélkül, az előrejelzések szerint a következő hetekben már tartósan 7 fok alatt marad majd a napi átlaghőmérséklet, márpedig a szakemberek azt mondják, ilyenkor csak a téli abroncsok adnak megfelelő biztonságot.

Az egyik autógyár tesztvideója is jól mutatja, mekkora a különbség, ha két egyforma gépkocsi különböző gumikkal próbál megküzdeni a téli útviszonyokkal. Havas felületen a keményebb nyári abroncsokkal felszerelt autó már alacsony sebességnél is könnyen megcsúszik a kanyarban.

A gumiszerviz-vezető szerint figyeljünk arra, hogy az abroncs ne legyen öt évnél idősebb. Az erre vonatkozó jelölést pedig főleg internetes vásárlásoknál érdemes alaposan megnézni. Szűcs Tamás az úgynevezett négy évszakos gumiabroncsokat csak bizonyos esetekben ajánlja. Hozzátette:

A magyarországi éghajlat nem igazán teszi lehetővé azt, hogy négy évszakos abroncsokkal közlekedjünk, azoknak javasoljuk a négy évszakos gumiabroncsot, akik hajlandóak arra, hogy ha nagyon szélsőséges az időjárás, akkor lerakják az autójukat.

A rendőrség azt tanácsolja, a téli időszakban lehetőség szerint inkább világosban autózzunk, mert a sötétedés utáni órák mindig balesetveszélyesebbek.

Kommentek:

Top 0