• Sport
Faktor

Hetekkel az olimpia előtt bezárták a brazil doppinglabort

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfüggesztette a Rio de Janeiró-i doppinglabor működési engedélyét, így az augusztusi olimpián és a szeptemberi paralimpián levett mintákat minden bizonnyal máshol ellenőrzik majd.

Fotó: Europress - Franck Fife/AFP

Fotó: Europress - Franck Fife/AFP

A WADA közleménye szerint szerdán zárták be a labort, melyben egyetlen vér- és vizeletmintát sem ellenőrizhetnek a felfüggesztés ideje alatt. A riói labor illetékességébe tartozó mintákat a legszigorúbb biztonsági ellenőrzések mellett elszállítják más, akkreditációval rendelkező laboratóriumokba.

„Ezzel biztosítjuk, hogy ne legyen rés a doppingellenőrzések folyamatában, egyúttal garantáljuk a minták biztonságát. A sportolókat biztosítjuk arról, hogy a felfüggesztést csak akkor szüntetjük meg, ha a működés mindenben megfelel az előírásoknak, ugyanakkor meg fogjuk találni a legjobb megoldást arra, hogy az olimpiai és paralimpiai játékokon levett minták ellenőrzése megbízható legyen” – írta közleményében Olivier Niggli, a WADA főigazgatója.

A riói intézmény vezetőinek 21 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a WADA határozata ellen - írja az MTI.

A labort a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején is felfüggesztették, majd tavaly tavasszal visszakapta engedélyét. A WADA novemberben a brazil doppingellenes szervezetet megfigyelési listára tette, és március közepéig adott haladékot az előírások teljesítésére. Ellenkező esetre a labor akkreditációjának megszüntetését helyezte kilátásba.

Idén tavasszal aztán a brazilok bejelentették, hogy minden feltételt teljesítettek a határidőig, így a labor működése biztosított az olimpia alatt, most azonban a WADA működési hibák miatt mégis a felfüggesztés mellett foglalt állást.

A riói olimpiát augusztus 5-21. között rendezik meg.

Kommentek:

Top 0