• Külföld
Faktor

Hetekig tarthat a brüsszeli áldozatok azonosítása

A borzasztó sérülések mellett az is hátráltatja a helyszínelők munkáját, hogy sokféle nemzet állampolgárai vannak az brüsszeli merényletek halottjai között.

A Guardian azt írja, hogy a szakemberek szerint akár hetekig is eltarthat, mire mindenkit azonosítanak a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantások áldozatai közül. Fogminták, ujjlenyomatok és DNS alapján igyekeznek azonosítani a halottakat, akik testéből esetenként csak nagyon kevés maradt meg a robbantások után.

A támadásoknak a legutóbbi adatok szerint 31 halottja van. A nem azonosított áldozatok nagy számát Michael Jonnois rendőrségi szóvivő az AFP-nek azzal magyarázta, hogy a hatóságok munkáját nehezíti, hogy nyílt helyszíneken történtek a támadások.

Nincsen listánk arról, hogy ki volt ott a metróban vagy a repülőtér termináljában. Nem volt utaslista, mint például egy repülőgép-katasztrófa esetén.

Jonnois elmondta, hogy pénztárcákat és ékszereket is összegyűjtöttek a helyszínről, a rokonnal pedig egyeztetik a testsúlyt, testmagasságot és a hajszínt, mert száz százalékig biztosak szeretnének lenni az áldozatok kilétében.

Még jobban lelassítja a hatóságok munkáját, hogy negyven ország állampolgárai érintettek a merényletekben. A rokonok fogkefét, fésűt és más személyes tárgyakat küldenek a DNS-mintavételhez, de ezek sokszor külföldről érkeznek.

Az áldozatok ráadásul borzasztó sérüléseket szenvedtek: azoknak a testét teljesen elpusztította a bomba, akik a legközelebb voltak a robbanáshoz. A szemtanúk beszámolóját a merényletek helyszínéről ide kattintva olvashatja.

Top 0