• Külföld

Hét óráig tartott a terroristák ostroma Párizsban

Hajnalban kezdődött, és majdnem délben ért véget az a rendőrségi akció, amelyet azért indítottak a francia hatóságok, hogy elfogják a múlt pénteki merényletsorozat fő szervezőjének tartott terroristát. A hivatalos tájékoztatás szerint két embert megöltek és hetet letartóztattak, de azt még nem árulták el, hogy a fő célpont, Abdelhamid Abaud is köztük van-e.

Fotó: Dabiq

Fotó: Dabiq

Órákig tartott a lövöldözésHajnali fél öt körül szállták meg a francia antiterrorista erők és kommandósok, Párizs külvárosában, Saint-Denis-ben a Rue du Corbillon nevű kis mellékutca környékét. Egy több emeletes ház egyik lakását ostromolták meg, mert titkosszolgálati információk alapján azt gondolták, hogy itt rejtőzködik a pénteki merényletsorozat kitervelője, Abdelhamid Abaud. Szemtanúk rengeteg rendőrségi járműről és több mint száz rendőrről számoltak be, akik lezárták az épület környékét. Mindenkit arra kértek, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcára. Ehhez képest sokan a kordonok mögül figyelték az eseményeket.

A rajtaütés miatt a tömegközlekedést előre leállították, és az iskolák sem nyitottak ki ma, sőt, zárva maradt a híres Saint-Denis katedrális is. A szomszédok szerint folyamatos volt a tűzpárbaj a rendőrök és a terroristák között, és több robbanást is lehetett hallani.

Egy nő felrobbantotta magátA hosszan elhúzódó ostromról a francia és a nemzetközi média is folyamatosan tudósított, a rendőrség saját Twitter-csatornáján is tájékoztatott a fejleményekről. Viszont végig ellentmondásos hírek láttak napvilágot arról, hogy hányan haltak meg, hány terroristát tartóztattak le, és hogy elérte-e célját a rajtaütés. A francia ügyészség kilenc körül adott ki egy közleményt, amelyben azt írták, hogy öt embert tartóztattak le. Ebből három terroristát a lakásban fogtak el, és még két embert letartóztattak a környéken. Ebben még csak egy halottról volt szó, egy nőről, aki felrobbantotta magát a lakásban. Később megerősítették a sajtó információt, hogy még egy terrorista meghalt.

Fél tízkor már úgy tűnt, hogy vége van az ostromnak, lövöldözés sem hallatszott. Kiderült azonban, hogy van még valaki, akit nem sikerült elfogniuk. Emiatt továbbra is le volt zárva a terület, és az embereket újból felszólították, hogy ne menjenek ki az utcára. A patthelyzet 11 óra körül ért véget. Több szemtanú is látta, hogy egy férfit vezettek ki az épületből. A kommandósok ezután lassan elkezdtek kivonulni, és átadták a terepet a nyomozóknak, hogy megvizsgálhassák a helyszínt.

fotó: Europress - Pierre Suu/Getty Images

fotó: Europress - Pierre Suu/Getty Images

Két halott, hét letartóztatásBernard Cazeneuve francia belügyminiszter és Francois Molins párizsi ügyész az akció után a helyszínen adott részletes tájékoztatást. Elmondták, hogy lehallgatott telefonbeszélgetések, szemtanúk bejelentései és alapos megfigyelés vezette őket a lakáshoz, amelyről azt gondolták, hogy valószínűleg Abdelhamid Abaud is ott lehet. A rajtaütésben 110-en vettek részt, ennek eredményeiről is beszámoltak:

  • Két terrorista meghalt - egyikük egy fiatal nő, aki felrobbantotta magát egy bombaövvel, a másik halott egy férfi, akit meglőttek és gránáttalálat is érte.
  • Hét embert tartóztattak le - hármat közülük a lakásban fogtak el, rajtuk kívül a lakás tulajdonosát és az ő egyik ismerősét is letartóztatták.
  • Nem tudják, hogy Abdelhamid Abaud a lakásban volt-e, ezt jelenleg is vizsgálják, mint ahogy a többiek személyazonosságát is.
Így hozták ki az egyik terroristát a lakásból - fotó: Europress - Kenzo Tribouillard / AFP

Így hozták ki az egyik terroristát a lakásból - fotó: Europress - Kenzo Tribouillard / AFP

A francia elnök, Francois Hollande a párizsi polgármestereknek beszélt az akcióról. Azt mondta, hogy a rajtütés célja az volt, hogy olyan terroristákat semlegesítsenek, akik kapcsolatban állhattak a merényletsorozat elkövetőivel. Hollande megdicsérte az akcióban részt vevők és a lakosság bátorságát, írja a BBC.

A rendőrök közül a korábbi tájékoztatások szerint öten sérültek meg, mindegyikük csak könnyebben. A rendőrség azt is közölte, hogy egy rendőrkutya meghalt az ostrom alatt, egy hétéves belga juhász, aki a Diesel névre hallgatott.

fotó: Twitter/Police Nationale

fotó: Twitter/Police Nationale

Amit még mindig nem lehet tudni

  • Volt-e civil áldozat? Egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy a két terroristán kívül meghalt-e más is az akcióban. Felmerült ugyanis, hogy volt egy véletlen áldozat, egy járókelő.
  • Valóban újabb terrortámadást terveztek a lakásban? A Channel 4 tévéstúdió szerint azért indította rendőrség az akciót, mert felmerült, hogy terroristák egy újabb támadást készítenek elő Párizsban, ezúttal a La Défense üzleti negyedben. A CNN-nek egy rendőrségi forrás azt mondta, hogy éppen időben történt a rajtaütés.
  • Ki volt a nő, aki felrobbantotta magát? A BFM TV nevű francia csatorna szerint, napok óta megfigyeltek egy nőt, akiről azt gondolták, hogy nála bujkál Abdelhamid Abaud. Egyelőre nem erősítették meg, hogy ugyanarról a nőről van-e szó, aki felrobbantotta magát a lakásban. A csatorna úgy tudja, a halott nő Abaud rokona volt.
  • Mi történt a St. Denis-de-l’Estrée templomnál? Egyelőre nem tudni, hogy miért gyűltek a kommandósok egy, a közelben lévő templom köré, amelynek ajtaját is betörték. Mindez azután történt, hogy hivatalosan is bejelentették a hajnali akció befejezését. A Le Monde szerint lehet, hogy téves riasztást kaptak a hatóságok.

A rajtütésről itt képeket, itt pedig videókat nézegethet.

Top 0