• Élet
Faktor

Vége a függőségeknek? Nemsokára beoltathatjuk magunkat a drogok ellen

A fejlesztés már elkezdődött, de még van min dolgozni.

Még akár egy évtizedbe is beletelhet, mire fel lehet írni, de egy amerikai biológus, dr. Gary Matyas biológus olyan vakcina kifejlesztésén dolgozik, amely új módon segíthet a drogfüggőknek – a szer használata esetén értelmetlen lenne belőniük magukat, a heroin ugyanis nem jutna el az agyukig - írja a New York Times.

Illusztráció.

Illusztráció.

A még korai fázisban lévő vakcina iránt azért is jelentős az érdeklődés, mert Amerika történetének egyik legsúlyosabb drogválságát éli. Minden évben 52 ezer amerikai hal meg az opioid-járvány következtében. Trump válasza a szigorítás lenne, az elnök halálbüntetést kíván adni a drogdílereknek. Az orvostudomány közben olyan szereken kísérletezik, melyek megkönnyítenék a leszokást. Aki már próbálkozott ilyesmivel, vagy látta a környezetében valakinek a szenvedéseit, jól ismeri a visszacsúszás veszélyét és a vele járó gyötrelmeket. Ezen segítene sokat a Matyas-féle vakcina: nagyszámú antitest segítségével lényegében blokkolnák a heroint, így a véráramból nem jutna az agyba.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ha ez sikerül, a vakcinát használók hiába lőnék be magukat, nem éreznének semmit, vagyis a visszaesés esélye is jelentősen csökkenne, ha technikailag nem ad semmi pluszt az opioid. Az ötlet némileg emlékeztet az alkoholproblémáknál használt diszulfirámra, csak itt a szer nem rosszullétet okoz, hanem egyszerűen hatástalanítja a függőséget okozó szert.

    A heroint semlegesítő vakcina a szer utáni vágyat nem csökkenti, így más függőségkezelő módszerekkel párhuzamosan érdemes majd valószínűleg használni. Ez azonban még elég messze van; előbb az állatkísérletek jönnek, majd a megfelelő dózis bekalibrálása, és az emberkísérletek – Matyas szerint még egy évtized is lehet, mire megkapja a szükséges engedélyeket.

    Kommentek:

    Top 16