• Tudomány

Amidala hercegnőről nevezték el a fosszíliát

A tudósok egy különös állat megkövesedett maradványaira bukkantak Spanyolországban. A paleontológusok szerint az állat nagyjából akkora volt, mint egy szarvas.

A spanyolországi Cuenca tartományban találtak furcsa fosszíliákat a kutatók. Az állat feje tetején három szarv volt. A kutatók egy felnőtt és két fiatal példány maradványait tárták fel. A maradványok a paleontológusokat Amidala hercegnőre emlékeztették, ugyanis szarvai közül a legnagyobb úgy néz ki, mint a hercegnő frizurája a Csillagok háborúja első részében, Naboo királynőjeként. Ezért Xenokeryx amidalae-nek, azaz „Amidala különös szarvá”-nak nevezték el az állatot.

Xenokeryx amidalae. Forrás: Reuters/Israel M. Sanchez

Xenokeryx amidalae. Forrás: Reuters/Israel M. Sanchez

A madridi Nemzeti Természettörténei Múzeum paleontológusa, Israel Sanchez szerin a Xenokeryx növényevő volt és nagyjából akkora, mint egy szarvas. Levelekkel, gyümölccsel és gyökerekkel táplálkozhatott. Csak a hímeknek volt a szemük felett két kisebb, fejük tetején pedig egy nagyobb, T-alakú szarvuk. A szájuk felső részéből agyarszerű fogak lógtak ki, amelyeket valószínűleg fajtársaik megfélemlítésére, illetve lenyűgözésére használtak.

Amidala a különös frizurával. Forrás: swstoragies.com

Amidala a különös frizurával. Forrás: swstoragies.com

A Xenokeryx amidalae nagyjából 15 millió évvel ezelőtt élt a mai Európa területén. A füves, folyókban gazdag meleg környezetet szerette. Orrszarvúk, korai elefántok, szarvasok, lovak, krokodilok és a mostanra kihalt medvekutyák (Amphicyonidae) társaságában élt.

A Xenokeryx a kérődzők egy kihalt csoportjába tartozik, ma élő legközelebbi rokonai pedig az afrikai zsiráfok és okapik, bár a prehisztorikus Xenokeryx-nek nem volt hosszú nyaka.

A Faktoron korábban őslények lábnyomairól olvashattak.

Top 0