• Külföld
Faktor

Áttörés az űrkutatásban: ilyen küldetés még sosem indult a Marsra

A Marsot igyekeznek a tudósok madártávlatból is felfedezni, ezért helikoptert küldenek a bolygóra.

A NASA bejelentette, hogy egy apró, automatizált helikoptert is küldeni fog a vörös bolygóra a Mars 2020 missziójával. A kicsi szerkezet napelemek segítségével repül majd.

Illusztráció.

Illusztráció.

A helikopter 30 napon át fog a Mars felett repkedni, hogy teszteljék, miként használhatnak majd nehezebb légi járműveket is a vörös bolygón – írja a Space.com. Jim Bridenstine, a NASA nemrég kinevezett igazgatója szerint egy idegen égitest felett repülő helikopter ötlete lenyűgöző. Bridenstine hozzátette, a szerkezet igen ígéretes a jövő Mars-missziói szempontjából.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A helikopter fejlesztése még 2013-ban kezdődött. Az 1,8 kilogrammos napelemes eszköz nagyjából akkora, mint egy baseball-labda.

  MiMi Aung, a Mars Helicopter projekt vezetője szerint ahhoz, hogy megkönnyítsék a közlekedést az alacsony sűrűségű légkörben, a lehető legkönnyűbbé és legerősebbé kellett alakítaniuk a szerkezetet. Mivel a marsi légkör sűrűsége csupán a földi egy százalékát teszi ki, a vörös bolygó atmoszférájában sokkal nehezebb repülni.

  A Mars 2020 előreláthatóan 2020 júliusában indul, a leszállóegység és a helikopter pedig 2021 februárjában érkezhetnek meg az égitesthez. A helikopter a marsjáró hasára erősítve fog utazni, a leszállás után a Mars 2020 közvetítésével fognak a szakértők parancsokat küldeni a helikopternek.

  "Nincsen pilótánk, a Föld pedig több fénypercnyi távolságra van, így nincs mód a küldetés valós idejű irányítására. Ehelyett van egy autonóm adottság, amely képes lesz a földön parancsokat fogadni és értelmezni, majd önállóan irányítani a küldetést" – nyilatkozta Aung.

  A helikopter előreláthatóan öt alkalommal fog repülni, és egye messzebb száll majd. A leghosszabb, 90 másodperces repülés során néhány száz métert fog megtenni.

  Amennyiben a szerkezet sikeres lesz, akkor a kutatók új eszközt kaphatnak az égitest vizsgálatához és a nehezen megközelíthető helyek feltérképezéséhez. Ez lesz az első alkalom, amikor a szakértők madártávlatból is tanulmányozhatják a Mars felszínét.

  Kommentek:

  Top 16