• Külföld
Faktor

Helikopterrel vitték vissza a mexikói drogbárót a börtönbe

Az elfogott mexikói drogbárót, Joaquín Guzmánt visszaviszik abba a szigorúan őrzött börtönbe, az Altiplanóba, ahonnan tavaly júliusban szökött meg. Ezt Arely Gomez mexikói főállamügyész mondta a mexikóvárosi repülőtéren, ahol sajtótájékoztatót tartott, majd Guzmánt a sajtó nyilvánossága előtt feltették egy katonai helikopterre, és tényleg elvitték a börtönbe.

A főállamügyész újabb részleteket mondott el a bűnöző elfogásáról, amelyről már a Faktor is beszámolt pénteken.  A tengerészgyalogosok megrohantak egy házat Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában, ahol Guzmán rejtőzködött. A katonák tűzharcba keveredtek Guzmán embereivel. Az akcióban öt fegyverest megöltek, hat embert őrizetbe vettek. Egy tengerészgyalogos megsebesült.

Fotó: Europress - Antonio Nava / AFP

Fotó: Europress - Antonio Nava / AFP

A főügyész elmondta, hogy Guzmán a rajtaütés előtt megszökött a házból. Különböző alagutakon és vízelvezető csatornákon keresztül kijutott, majd autóba ülve menekült tovább. A tengerészgyalogosok egy autós hajsza után állították meg a város északi részén.

Fotó: Europress / Yuri Cortez - AFP

Fotó: Europress / Yuri Cortez - AFP

A mexikói hatóságok egyelőre semmit nem mondtak arról, hogy a drogbárót mikor adják ki az Egyesült Államoknak, amely tavaly június 25-én kérte a kiadatását, még azelőtt, hogy a bűnöző megszökött a börtönből. Az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel, pénzmosással, drogkereskedelemmel, emberöléssel és egyéb bűncselekményekkel vádolják Guzmánt - írta az MTI.

Top 0