• Külföld

Hegyeket építenek, hogy több eső essen

Az Egyesült Arab Emírségek a szaúdi sivatag mellett fekszik, a homokos területen alacsony az éves csapadékmennyiség. Egy rendhagyó projekttel ezen szeretnének változtatni: egy ember építette heggyel növelnék az országban a felhőmennyiséget, és így az esőzéseket is.

Fotó: Europress / Warren Little - Getty Images

Fotó: Europress / Warren Little - Getty Images

A projektgazdák szerint a mesterséges hegynek köszönhetően megemelkedne a levegő, és így felhőket hozna létre, teret nyújtva a felhőmagvasításnak vagy más néven esőcsinálásnak (cloud seeding). A felhőmagvasítás egy olyan időjárás-módosító eljárás, amelynek az a célja, hogy megváltoztassa a felhők által termelt csapadék mennyiségét és típusát – írja az Independent.

A Nemzeti Légköri Kutatóközpont tudósai amerikai támogatással fejlesztik ki a projektet, amely jelenleg a „részletes modellező tanulmány” fázisában áll. Most döntik el, hogy az országnak mely részén építsék fel a hegyet ahhoz, hogy a leghatékonyabb eredményt érjék el, valamint a szélességéről és a magasságáról is most folynak a tárgyalások.

Az időjárás-módosítási szakértő, Roelof Bruintjes szerint egy hegy megépítése nem egyszerű feladat.

„Még mindig az asszimiláció véglegesítésénél tartunk, ezért mindenféle magasságú, szélességű és helyzetű példát vizsgálunk. Ha a projekt túl drága a kormánynak, nem valósítjuk meg, de legalább ötletet nyújtunk nekik ahhoz, hogy milyen alternatívákkal számolhatnak a jövőben. Ha viszont elfogadják, jön a második fázis: egy mérnöki vállalat dönti el, hogy ez egyáltalán lehetséges-e.”

Az Egyesült Arab Emírségeknek van egy állandó, időjárás-módosító egysége, amely a múlt évben a felhőmagvasításra 385 ezer dollárt költött.

Top 0