• Külföld
Faktor

Hegesztő, majd csődbe ment kebabos volt a második legkeresettebb terrorista, ő csinálhatta a párizsi robbanóöveket

A gyilkos terrorista, Salah Abdeslam után a legkeresettebb terrorista Európában Mohamed Abrini. Ő bérelt egy Cliót Abdeslamnak, és a belga rendőrség meggyőződése, hogy ő maga készítette a robbanóöveket, vagyis, amelyekkel a terroristák a merényletek után felrobbantották magukat.

A Le Soir-ban részletes portré jelent meg róla. Hegesztőnek tanult, és már majdnem szakmunkás-vizsgát tudott letenni, amikor abbahagyta a tanulást, és inkább egy kebabos ismerőse gyorséttermébe társult be. Hogy honnét volt pénze erre, azt nem tudják a rendőrök. A gyorsétterem viszont hamar csődbe ment, Abrini még a csőd előtti napokban ott is hagyta a kebabost.

Ezután -ahogy mondani szokták- egy közönséges bűnöző lett belőle. Lopott, betört, rabolt, csalt - sokszor elfogták, volt börtönben is. Amit viszont nem tudott róla a környezete, vagy azt állítják, hogy nem tudták - az az, hogy egyre inkább radikalizálódott. Egyébként otthon lakott, ahogy a L' Express című tekintélyes francia hetilap ironikusan megjegyzi: a családi fészekben. Hatan voltak testvérek, négy fiú és két lány.

Idén aztán Abrini Törökországba, majd Szíriába ment -  a piti bűnözőből dzsihadista lett. Most egész Európa őt keresi. Szülei szerint nem csinált semmi rosszat, és valószínűleg csak azért bujkál, mert fél.

Top 0