• Külföld
Faktor

Valaki nagyot hibázott: titkos adatokkal teli pendrive hevert az út szélén

Még a brit királynőről is tartalmazott titkos adatokat.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A londoni Heathrow repülőtér biztonsági intézkedéseinek legféltettebb titkait tartalmazta az a pendrive, amelyet egy észak-londoni utcán találtak. Az eszközt a Sunday Mirror című vasárnapi baloldali brit lapnak adta át megtalálója, egy helyi lakos - írja az MTI.

A lap beszámolója szerint a tárolón 76 dossziényi titkos adat volt. A pendrive egyebek mellett pontos térképekkel illusztrálva bemutatta, hogy II. Erzsébet királynő és kísérete milyen útvonalon közelíti meg Heathrow-t, ha utazik valahova, és ha megérkezik, milyen biztonsági intézkedések lépnek éltbe a repülőtéren.

Bár a 91 éves uralkodó külföldi utazásokra már nem vállalkozik, a pendrive hasonló titkos biztonsági eljárási tervekről tartalmazott adatokat arra az esetre, ha magas rangú kormánytisztviselők vagy külföldi állami vezetők, előkelőségek fordulnak meg Heathrow-n.

Heathrow-n, amely messze a legforgalmasabb európai repülőtér, tavaly 75,7 millió utas fordult meg, tízmillióval több Nagy-Britannia teljes lakosságánál.

Ugyancsak megtudható az utca szélén hagyott adathordozóról a London nyugati határában fekvő hatalmas repülőteret terrortámadásoktól védő biztonsági egységek járőrözési menetrendje, és az is, hogy pontosan milyen személyazonosítókra van szükség a bejutáshoz a légikikötő egyes zárt körzeteibe.

A pendrive térképeken bejelölve megmutatja a repülőtéren és környékén telepített zártláncú térfigyelő biztonsági kamerák pontos helyét, a London belvárosa és Heathrow között negyedóránként közlekedő gyorsvonat, a Heathrow Express alagúthálózatát, valamint annak az ultrahangos radarrendszernek a részletes leírását, amely a repülőtér pályáit és külső biztonsági kerítéseit figyeli.

A Sunday Mirror beszámolója szerint a USB-csatlakozós tárolón 2,5 gigabájtnyi adattömeg volt, jórészt jelszavas védelem nélkül.

A Heathrow szóvivője vasárnap közölte, hogy a repülőtér felülvizsgálta biztonsági intézkedéseit, és belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a bizalmas adatok miként kerülhettek ki egy nem védett tárolón.

Nem ez az első ilyen incidens Nagy-Britanniában. Néhány éve "Top secret" megjelölésű, vagyis szupertitkos kormányiratokat hagyott a vonaton egy feledékeny brit tisztviselő. A narancssárga borítékba csomagolt hétoldalas jelentés az al-Kaida terrorszervezetről, valamint az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített korabeli legfrissebb brit hírszerzési értékeléseket tartalmazta.

Kommentek:

Top 0