• Belföld
Faktor

Tovább romlott a helyzet, ez történik a betöltetlen háziorvosi praxisokkal

A tartósan betöltetlen praxisokat általában helyettesítéssel igyekeznek pótolni.

Ma Magyarországon több száz tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van. Ez már önmagában is megdöbbentő, az már csak hab a tortán, hogy 19 olyan település van, ahol 13 éve nincs háziorvos. Eközben rengeteg nyugdíjazás előtt álló háziorvos is szabadulna a praxistól, de nincs jelentkező. Ha ez így megy tovább, nem lesz, aki ellássa a magyar betegeket - írja a Napi.hu.

Illusztráció.

Illusztráció.

Magyarországon 331 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának legfrissebb adatai szerint. Ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis, ott általában helyettesítéssel oldják meg a rendelést.

Így működik a helyettesítésA portál megkérdezett egy Nógrád megyei háziorvost is, aki már jó pár éve helyettesít egy tartósan betöltetlen háziorvosi körzetben.

"Ez azt jelenti, hogy fizikailag is két külön helyen rendelek, két külön háziorvosi asszisztenssel dolgozom, két külön gépen, két külön számítógépes rendszert vezetek. Vagyis, ha az én körzetembe tartozó beteg arra a rendelésre jön el, amit a másik körzetben, helyettesítő orvosként tartok, úgy tudom ellátni, ha előbb beviszem az adatait ambuláns betegként, ami plusz idő, hiszen alapvetően az ő adatai nincsenek a gépben. Nem is nekem kellemetlen ez, inkább a betegeknek az" - mondta a doktornő. Azt is elárulta, amikor először meghirdették a háziorvos nélkül maradt praxist, még volt néhány jelentkező, igaz, egyik sem komoly, de az utóbbi években - tudomása szerint - nem is jelentkezik senki.

Arra a kérdésre, mi a helyzet, ha ő szeretne szabadságra menni, vagy betegség miatt esik ki a munkából, mégis ki látja el a betegeket, azt válaszolta, a környező településeken dolgozó háziorvosokkal segítenek egymásnak.

"Vagyis, ha az egyik kollégám szabadságra megy, és helyettesítem, akkor van olyan hét, hogy 3-4 körzetet látok el egyszerre"  - mondta. A betegeknek ilyenkor rövidebb rendelési idővel kell számolniuk.

"Amikor én megyek szabadságra, már jó előre be szoktam jelenteni a betegeknek, és meg szoktam kérni őket, hogy tényleg csak akut problémával forduljanak a helyettesítő orvoshoz, tartósan fennálló, kezelés alatt álló problémával ne keressék fel" - jegyezte meg.

A vonatkozó kormányrendelet szerint "tartósan betöltetlen háziorvosi körzet: az a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi körzet, amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni, kivéve, ha ennek az az oka, hogy a körzetet ellátó háziorvos munkavégzésében akadályoztatva van, vagy amelyben - a helyettesítés kivételével - az önkormányzat az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel".

Úgy néz ki, hogy a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma hónapról hónapra is nő, ugyanis a júniusi adatok szerint "még csak" 320 településen volt tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis, most alig egy hónap alatt viszont ez a szám 11-el nőtt.

Az évek óta betöltetlen háziorvosi körzetek betöltését egyébként a kormány évek óta próbálja ösztönözni. 2018-ban összesen 1 milliárd 250 millió forint áll rendelkezésre. A maximálisan elnyerhető összeg 20 millió forint, ezt azok kaphatják meg, akik legalább 60 hónapja betöltetlen praxist vennének át, és vállalják, hogy az adott háziorvosi/fogorvosi szolgálatban legalább 6 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végeznek az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában, de minden esetben személyes közreműködésével.

Sokan nyugdíjba sem tudnak menniEközben rengeteg nyugdíjazás előtt álló háziorvos is próbálja eladni praxisát, tele az internet hirdetésekkel. Az egyik nyugat-magyarországi településen fél éve hirdeti a praxist egy nyugdíjas korú háziorvos. Azt mondta, a reális ár a praxisért nagyjából 10 millió forint lenne, de erről már rég lemondott.

Arra a kérdésre, hogy mégis mennyi bevételre számíthatna az, aki megvásárolná a praxist, azt mondta, nagyjából 1,5 millió forintra jön ki a havi bevétele. Ő, mint vállalkozó azonban ebből fizeti minden kiadását

Ez várhatóA több hónapos eredménytelen harcot követően a praxisjog visszaszáll az önkormányzatokra, mely kötelező önkormányzati feladatként próbálja biztosítani az ellátást, legtöbb esetben sikertelenül, majd az adott praxis a tartósan betöltetlen praxisok táborába kerül. "Az eladhatatlan praxisok miatt bőven a nyugdíjkorhatár felett dolgozó kollégák tartják lélegeztető gépen az alapellátást, a kollégák 40 százaléka 60 év felett praktizál" - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

"Jól látható, amennyiben pályázati ösztönzőkkel sem lehet a betöltetlen praxisokat feltölteni fiatal kollégákkal, akkor azon praxisok melyek eladásáért gazdájuk anyagi javakat remél, mára eladhatatlanná váltak. Hosszú távon a megoldást egy úgynevezett praxis alapkezelő felállítása jelenthetné" - mondta. Dr. Békássy Szabolcs úgy fogalmazott, a háziorvosi szakma mára totálisan presztízsét vesztette, nem jelent perspektívát egy fiatal kolléga számára, amennyiben azt látja, hogy receptek és beutalók írásán kívül alig folyik valódi orvosi munka a praxisokban.

Ugyancsak a háziorvosi pálya megreformálást hangsúlyozta Dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Arra a kérdésre, mégis hogyan lehetne vonzóbbá tenni a háziorvosi pályát a fiatalok számára, Dr. Dénes Tamás azt válaszolta, első körben érdemes lenne egy felmérést készíteni a végzős hallgatók részvételével, hogy feltérképezhessék, hogy a leendő orvosok mit gondolnak a háziorvosi létről, valós információkkal rendelkeznek-e, illetve, ha ezt a hivatást választják, miért teszik, amennyiben pedig nem, miért nem, minek kellene változzon ahhoz, hogy az alapellátásban tervezzék a jövőjüket. Dr. Dénes Tamás úgy gondolja, a háziorvosok kompetenciáját ki kellene terjeszteni, lehetőséget kellene adni (képzést, eszközöket), hogy szélesebb körben tudják ellátni betegeiket.

Úgy véli, ösztönözni, motiválni kell a háziorvosokat, hogy saját hatáskörben lássanak el minél több betegeket és lehetőség szerint ne küldjék szakorvosi vizsgálatra.

"Azért lettünk orvosok,

hogy gyógyítsunk

. Ha egy lelkes hallgató a háziorvosi gyakorlatán azt látja, hogy a legtöbb esetben a beteget tovább kell küldeni - mert nem kapta meg a háziorvos sem a kompetenciát, sem a lehetőséget, hogy elássa a beteget - akkor nagy valószínűséggel nem fog az alapellátásban elhelyezkedni" - mondta.

Kommentek:

Top 0