• Belföld
Faktor

Szükségből több ezer háziorvos praktizál szakvizsga nélkül

Jelenleg 6209-en praktizálnak háziorvosként az országban, ám csupán 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája.

A Magyar Nemzet cikke szerint több mint 900 háziorvos rendel úgy Magyarországon, hogy nincs kifejezetten ilyen irányú szakvizsgája – írta Rétvári Bence államtitkár Szakács László szocialista országgyűlési képviselő.

Bár óriási szükség van a háziorvosokra, kérdéses lehet, hogy szakvizsga és gyakorlat nélkül mennyire hatékony az ellátás. Jelenleg 287 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzet van az országban. A kormány a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését egyebek között a letelepedési és a praxisjogvásárlási támogatással akarja elérni, ez azonban egyelőre nem hozott áttörést, a több millió forintos támogatások sem elég csábítóak.

Illusztráció.

Illusztráció.

Mivel a háziorvosok között egyre több a nyugdíjaskorú is, és kevés fiatal vállal körzetet, három éve praxisprogramot indított a kormány, amely szerint más területen már szakvizsgát szerzett orvosok is vállalhatnak praxist háziorvostani szakvizsga nélkül. A rendelés megkezdése után évekig dolgozhatnak így.

Lehet például valaki bőrgyógyászati, fül-orr-gége gyógyászati, gyermeksebészeti, honvédorvostani, idegsebészeti, neurológiai, ortopédiai, pszichiátriai, reumatológiai, fizioterápiai, szemészeti vagy szülészet-nőgyógyászati szakvizsgával is háziorvos, de háziorvosi részvizsgára szükség van.

Bárdos Judit háziorvos, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa, pszichoterapeuta szerint azonban nem biztos, hogy az egyetem alatt megszerzett elméleti tudást egy kezdő orvos olyan gyorsan le tudja fordítani a gyakorlatra, mint ahogy kellene.

Illusztráció.

Illusztráció.

Annál az 1496 orvosnál, akinek van csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája, jóval többen látnak el gyerekeket is, hiszen kényszerűségből egyre inkább szaporodnak a vegyes praxisok. A leginkább felnőtteket ellátó orvosoknak nem mindig van meg a kompetenciájuk, hogy akár egy csecsemőt is ellássanak, hiszen a képzésüknek ez korábban nem feltétlenül volt része – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a lapnak.

Az adatok szerint egyébként 2016-ban a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka 60 év feletti, és 140 orvos már a 70. évén is túl van, sőt kilenc házi gyermekorvos már 80 évnél is idősebb.

Kommentek:

Top 0