• Élet
Faktor

Újabb ok, amiért érdemes háziállatot tartani

A háziállatot tartó emberek könnyebben megbirkóznak a mentális egészségi problémákkal - állapították meg három brit egyetem kutatói egy közös tanulmányban.

A Manchesteri, a Liverpooli és a Southamptoni Egyetem kutatói, akik elsőként készítettek átfogó elemzést az állattartás hatásait vizsgáló korábbi tanulmányok eredményeiből, kimutatták, hogy a hosszú távú mentális egészségi problémákkal élő emberek számára segítséget jelent, ha például kutyát, macskát, aranyhalat, hörcsögöt, vagy pintyet tartanak.

A BMC Psychiatry szaklapban publikált tanulmány szerint a háziállatok segítenek gazdáiknak az érzelmeik jobb kezelésében, képesek elterelni a figyelmüket a mentális problémák okozta stresszről. A háziállatok olyan társat jelentenek a mentális betegséggel élők számára, aki nem ítélkezik felettük és segít enyhíteni a magány érzetét is.

Mivel a kutyák például rendszeres sétáltatást igényelnek, ezért fizikai aktivitásra is ösztönzik a gazdijukat, akinek ilyenkor lehetősége nyílik arra, hogy elbeszélgessen más kutyatartókkal is. A vizsgált tanulmányok egyikében egy nő arról számolt be, hogy már pusztán hörcsöge ketrecének kitakarítása és az állat etetése is olyasvalami volt, ami mindennap célt adott neki.

"A háziállatok ítélkezés nélkül elfogadják az embert, feltétel nélküli támogatást nyújtanak számára, amit ezek az emberek gyakran nem kapnak meg a családtagjaiktól, vagy ismerőseiktől" - mondta Helen Brooks, a Liverpooli Egyetem munkatársa.

Kelly Rushton, a Manchesteri Egyetem kutatója szerint a mentális egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt, a háziállattartást bele kellene építeni a páciensek személyre szabott kezelési tervébe.

Kommentek:

Top 0