• Külföld
Faktor

Zöldbab miatt került kórházba egy házaspár, hónapokig küzdöttek az életükért

A házaspár fia azért úszta meg épségben, mert nem kért a vacsorából.

Intenzívre került egy meg nem nevezett német nő, miután férjével házi zöldbab konzervet ettek vacsorára. Fiuk a szaga miatt visszautasította az ételt, ő így úszta meg a mérgezést. A német férfi és nő azonban a botulizmus áldozata lett. A 47 éves asszony először kettős látásra panaszkodott, majd nem tudta kinyitni a szemét, a végén már beszélni és járni sem tudott. A vérnyomása az egekbe szökött, láza lett. Bár CT és MRI vizsgálaton is járt, három napig nem derült ki, mi támadta meg a szervezetét – írja a Journal of Medical Case Reports-ra hivatkozva a Bors.

Illusztráció.

Illusztráció.

Mikor légzőszervi elégtelenség lépett fel nála, már csak a gépek tudták életben tartani. A nő 51 éves férje egy nappal később hasonló tüneteket kezdett produkálni. Ő viszont tudott járni, mivel csak kisebb mennyiséget fogyasztott el konzervből. A fiú egyetlen egy dolgot tudott csak mondani, amit a szülei fogyasztottak, ő viszont nem, és ez a zöldbab volt. Bár a gyerek jelen volt a vacsoránál, a konzervből nem fogyasztott a szaga miatt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Végül vérvizsgálatból mutatták ki a botulizmust, de az orvosok nem adták be az antitoxint, mivel több mint 72 órája fogyasztott a babból a nő, mire rájöttek mi állhat a neurológiai tünetek mögött. A német szabályok szerint csak a mérgezést követő 24 órában lehet az ellenanyagot beadni a páciensnek. A nőt öt és fél hónappal később lehetett levenni a lélegeztetőgépről, majd 11 hónappal később mehetett haza egy rehabilitációs kórházból. A férj viszont egy hónappal a zöldbab fogyasztása után már képes volt önállóan lélegezni, és nyolc hónappal később haza is térhetett.

    Bár a tüneteik megszűntek, teljesen legyengült a szervezetük, amely nem is biztos, hogy valaha visszanyeri korábbi ellenállóképességét.

    A botulizmus egy ritka, de veszélyes bénulásos betegség. A Botulinum toxin nevű idegméreg okozza, amely a legmérgezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza. Kórokozója, a Clostridium botulinum anaerob, neurotoxint termelő baktérium anyagcsereterméke, amelynek méreganyaga zöldségekben is előfordulhat.

    Kommentek:

    Top 16