• Belföld
Faktor

Divatba jött a házassági szerződés, de nem a válások miatt

Egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést Magyarországon. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai szerint az elmúlt két évben duplájára nőtt a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába bejegyzett szerződések száma.

Illusztráció.

Illusztráció.

Újdonság, hogy sokan kifejezetten azért kötnek ilyen szerződést, hogy mentesítsék házastársukat, illetve a közös családi vagyont egy új ingatlanhitel, egy vállalkozás vagy egy esetleges jövőbeli károkozás – például orvosi műhiba – felelőssége alól. Az ingatlanhitel előtt állókon kívül tipikusan azok kötnek házassági szerződést, akik egyszer már rosszul jártak, vagy bonyolultabb vagyoni viszonyokat, illetve gyermekeket is visznek az új házasságba, esetleg jelentős értékű hozomány kerül a közösbe.

A házassági vagyonjogi szerződés nemcsak az együttélés ideje alatt, hanem egy esetleges válás során is nagy szolgálatot tesz: a tisztább vagyonjogi helyzet miatt az átlagosan 2-3 évig is elhúzódó bírósági eljárás lényegesen lerövidíthető. De az ilyen szerződés azt is befolyásolja, mi kerül a szerződő felek hagyatékába, így az öröklésre is kihathat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A házassági vagyonjogi szerződések számának további emelkedését az is segítheti, hogy egyre többen kötnek házasságot, a KSH adatai szerint 2014-ben 38 780, míg 2016-ban már 51 800 házasság köttetett Magyarországon – írja a 24.hu.

    Kommentek:

    Top 16