• Élet
Faktor

Kiderült, mi a hosszú élet titka

Ha szeretnénk elkerülni a szívrohamot, érdemes megházasodnunk - javasolják a birminghami Aston Egyetem kutatói. A csoport ugyanis arra jutott, hogy a házasság nagymértékben megóvja a felek egészségét is.

A kutatók több ezer beteg adatait vizsgálták, akik 2000 és 2013 között kerültek kórházba. Többségüket szívroham miatt kezelték, vagy azt állapították meg náluk, hogy nagyobb esélyük van az infarktus kialakulására. Ezek után megnézték azt is, hogy a betegek házasok-e, esetleg tartós, szoros kapcsolatban élnek-e valakivel, vagy egyedülállóak. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a házasság egészségmegőrző mellékhatásokkal is jár - írja a Daily Mail.

Szívrohamot 14 százalékkal kisebb eséllyel kapnak azok, akik együtt élnek valakivel, míg a magas koleszterinszinttel küzdők élete is sokkal hosszabb és kiegyensúlyozottabb lehet, ha van mellettük valaki, mint a szingliké – 16 százalékkal jobb esélyekkel indulnak. A cukorbeteg házasok túlélési esélyei 14 százalékkal, míg a magas vérnyomásúaké 10 százalékkal javulnak.

Az elsőre furcsának tűnő összefüggéseket a kutatók azzal magyarázzák, hogy a párok önkéntelenül is az egészséges életmód irányába terelik egymást gondoskodásukkal, és figyelnek arra, hogy választott társuk bevegye a gyógyszereit. Egy szingli azonban sokkal nagyobb eséllyel feledkezik meg ezekről, és kisebb a késztetése a mozgásra, egészséges ételek fogyasztására, hiszen „csak magát” kell óvnia, másokat nem – állítja a Paul Carter professzor vezette csoport.

„A házasság kellő lelki és testi támogatást nyújt a feleknek, együtt könnyebben megbirkóznak a betegségekkel. A kapcsolat természete nagyon fontos, és számtalan bizonyítékunk van arra, hogy a stresszes események, mint például a válás, kötődnek a szívrohamhoz és más betegségekhez.”

Az orvosok ezért azt javasolják a betegeknek, hogyha nem is házasodnak meg, igyekezzenek szoros kapcsolatokat kialakítani rokonaikkal, barátaikkal – az egészségük érdekében.

Kommentek:

Top 0