• Külföld

Hazaküldik a szexuális zaklató migránsokat

Megállapodtak a német kormánypártok az elítélt külföldiek kiutasítására vonatkozó szabályok szigorításáról. A módosításokra a szilveszteri támadások miatt volt szükség.

A német belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium javaslata alapján a szilveszteri nők elleni támadásokmiatt ki kell majd utasítani azokat a migránsokat, akiket szexuális zaklatás, erőszak, illetve lopás vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen elítéltek, függetlenül a büntetés időtartamától és attól, hogy letöltendő vagy felfüggesztett-e a büntetés. Eddig legkevesebb egy év börtönbüntetés miatt kellett kiutasítani ezekért a migránsokat. A két tárca azt is javasolja, hogy az eddigi három év helyett egy év letöltendő börtön legyen az a határ, amely felett egy elítélt migránstól elveszik a menekültstátust, illetve menedékkérőtől megvonják a menekült státus megszerzésének lehetőségét.

Mindez "a jogállam kemény, de helyes és szükséges válasza" a szilveszter éjszaka történtekre - közölte Thomas de Maiziere belügyminiszter. Heiko Maas igazságügyi miniszter hozzátette, hogy a kormány "tartozik" ezekkel a szigorításokkal a szilveszter éjjel történt "súlyos bűncselekmények áldozatainak". A módosítások a migránsok "túlnyomó többségét is védik", hiszen ők jogkövetőek és "nem érdemlik meg, hogy egy kalap alá vegyék őket bűnöző külföldiekkel" - mondta a szociáldemokrata politikus.

Fotó: Europress-RobertoPfeil/AFP

Fotó: Europress-RobertoPfeil/AFP

Szilveszter éjjel egy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak és ezután nőket kezdtek körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. A férfiak szinte kivétel nélkül migránsok voltak. Más városokban is történtek hasonló támadások.

Top 0