• Belföld
Faktor

Hazai orgonák állapotát vizsgálják a kutatók

A Nemzeti országos orgonafelmérés keretében kutatócsoport méri fel az országban létező több ezer orgona állapotát, eddig 1100 hangszerrel végeztek.

A Népszabadság azt írta, egy nyolcvanas években végzett felmérés szerint mintegy 3200 orgona található Magyarországon. Az orgonákról akkor készült leírások és fényképek az MTA Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumába kerültek.

Kerekes Szilárd és Elischer Balázs orgonaművész kezdetben saját pénzén folytatta a kutatást, az adatok kiegészítését. Kerekes végezte a műszaki felmérést, Elischer pedig kipróbálta a hangszereket és hangfelvételeken rögzítette hangjukat. Az első 500 orgona állapotának vizsgálata után Mikusi Balázs, a Széchényi Könyvtár Zeneműtárának igazgatója fontosnak értékelte és támogatta a csoport munkáját.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Nemzeti országos orgonafelmérés elnevezésű kutatásban eddig 1100 orgonát vizsgáltak. Kerekesék szerint az ország teljes orgonaállományának 30 százaléka nagyon rossz állapotban van, rengeteg hangszert szakszerűtlenül javítottak. A szakember szerint, ha nem lesz változás, húsz év múlva használhatatlan lesz az ország orgonáinak fele - írja az MTI.

    A kutatók szerint Európa legnagyobb hangszertudományi adattára készülhet el munkájuk nyomán.

    Top 16