• Politika
Faktor

Hazaérkeztek a magyar Gripenek

Hazatért Litvániából a magyar légierő több mint nyolcvan katonája és négy JAS-39 Gripen repülőgépe. A magyar vadászpilóták több mint 430 órát töltöttek levegőben a baltikumi légtérrendészeti misszió során. Először vettek részt a küldetésben.

A magyar kontingens pénteken, helyi idő szerint 9 órakor adta át a szolgálatot Litvániában az őket váltó spanyol katonáknak.    

A magyar pilóták nemcsak helytálltak, hanem felkészültségükkel elismerést vívtak ki a parancsnokoknál és a NATO Németországban található Egyesített Légivezetési Központjánál is

- mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A magyar misszió 2015 szeptemberétől négy hónapon át vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, hozzájárulva ezzel a szövetség biztonságához.

  Fotó: wikipédia

  Fotó: wikipédia

  A Baltic Air Policing, azaz a baltikumi légtérrendészeti misszió keretében Magyarország vezető nemzetként, Németországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt teljesítette küldetését. A magyar vadászpilóták több mint 430 órát töltöttek levegőben. Szeptember elseje óta huszonötször riasztották a Litvániában állomásozó magyar Gripeneket, és ezen felül 101 gyakorlóriasztást is kaptak.

  A Honvédelmi Minisztérium közleményben azt írta, hogy a légtérrendészeti feladatok ellátásával Magyarország is belépett azon NATO-tagállamok közé, amelyek képesek a légierejüket az országhatáron túl is alkalmazni. Magyarország első alkalommal vett részt a küldetésben, és vállalta, hogy 2019-ben ismét ellátja négy hónapon át a balti országok légtérvédelmét - írta az MTI.

  Top 16