• Külföld
Faktor

Hazaengedték a sziámi ikreket, akik a medencecsontjuknál voltak összenőve

A lányoknak közös volt a gerincoszlopuk egy része és a végbelük.

Csaknem másfél évvel a műtét után hazaengedték a medencecsontjuknál összenőtt bangladesi ikreket, akiket - elsőként a dél-ázsiai ország történetében - a saját hazájukban választottak szét.

A két kislány, a kétéves Tofa és Tahura hétfőn este hagyhatta el a kórházat - közölte a sziámi ikreket szétoperáló dakkai egyetemi kórház. A lányok a medencéjüknél voltak összenőve, közös volt a gerincoszlopuk egy része és a végbelük - írja az MTI. Az intézmény 16 orvosa hónapokig tartó előkészületek után, egy kilencórás műtét során választotta szét az ikreket.

Bangladesben először választottak szét a medence keresztcsontjánál összenőtt ikreket. Az ilyen műtét amúgy is nagyon ritka, mivel a sziámi ikrek alig 20 százaléka születik hátuknál összenőve. Az operáció után az orvosok azt közölték, hogy a gerincoszlop, a gerincvelő, a húgyutak és a végbél szétválasztását sikeresen elvégezték, a szétválasztó műtét után pedig az ikreket külön-külön további többórás - a szétoperálásnál is kritikusabb - beavatkozásnak vetik alá.

A dakkai orvosegyetem kórházának keddi közleménye szerint a gyermekek állapota javult, "ugyanúgy tudnak járni és játszani, mint a normálisan született babák". Az ikrek egy szegényparaszti családba születtek. Szüleiknek kezdetben reményük sem volt a szétválasztásra, mert azt mondták nekik, hogy Bangladesben nincsenek ilyen műtéthez értő orvosok, a külföldi operáció pedig túl költséges.

Kommentek:

Top 0