• Belföld
Verasztó Annamária
Verasztó Annamária

Havazott a fél országban, nagyon hideg lesz

Fehér hó borítja a Dunántúl egy részét, leginkább Pécs környékén, a Balatonnál és a Bakonyban havazik. A hétvégén is lesz még hó, éjszaka pedig akár mínusz 10 fok is lehet. Budapesten nagyobb havat csak a jövő hétre várnak.

Az első hó 2016-ban

Az első hó 2016-ban

Fotó: Sulyok László

Sokan hiányolták már az idei télből a havazást. Ahogy a zaol.hu megírta, Zala megyében már a későig szilveszterezők is hószállingózásban mehettek haza, a korán kelők pedig már láthattak egy vékony hóleplet az utcákon és az autókon.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: zaol.hu / Katona Tibor

  Fotó: zaol.hu / Katona Tibor

  Fotó: zaol.hu / Katona Tibor

  Fotó: zaol.hu / Katona Tibor

  Pécsen is esett hó az év első napján, a veszprémi Szentkirályszabadján pedig a veol.hu szerint kifejezetten nagy pelyhekben hullik. Sőt, már délelőtt mindent beborított a hótakaró.

  Fotó: veol.hu / B. Virág Rita

  Fotó: veol.hu / B. Virág Rita

  Veszprém megyében több helyen is megmaradt az első hó: Zircen is hózáporral kezdődött az év, és Veszprémben is többen fotózták a behavazott utcákat.

  Fotó: veol.hu / Horváth Gabriella

  Fotó: veol.hu / Horváth Gabriella

  Balatonfüreden délelőtt tíz óra környékén kezdett el esni a hó: a szállingózás után havasesővel váltakozva esett, aztán már nagy pelyhekben hullott. A veol.hu-ra videót is töltöttek fel a havazásról:

  Az utak csúszósakká is váltak a hótól: Veszprémben valószínűleg emiatt csúszhatott neki egy autó délelőtt egy háznak. A sofőrt kórházba vitték, a rendőrség pedig arra figyelmeztet, hogy mindenki csak téli gumikkal és nagyon óvatosan vezessen.

  Az idokep.hu szerint a mai gyenge havazást az okozza, hogy megérkezett nyugat felől egy korábban is előrejelzett hidegfront, ami összefeszült a kedd óta beáramló sarkvidéki hideg levegővel. A hóhullás ma egészen kora estig tarthat, és azalatt vékonyabb hótakaró is kialakulhat.

  Délnyugaton már holnap délután és vasárnap, hétfőtől pedig már az ország jelentős részén újra szállingózhat a hó. Mivel a jövő hét első napjaiban is sok lesz az ország felett a felhő, keddtől még többfelé havazhat. A koponyeg.hu szerint Budapesten vízkeresztkor, azaz jövő szerdán már 4 centis hó is lehet.

  Közben pedig nagyon hideg is van, sok helyen mínusz 7, de akár mínusz 10 fok is lehet éjszaka.

  Top 16