• Külföld
Faktor

Elkeserítő látvány: annyi a szemét a tóban, hogy fészket építenek belőle a hattyúk

Egyre riasztóbb méreteket ölt a szemetelés Dániában is.

Egy hattyú szemétből készített magának fészket a koppenhágai tavakon, a jelenség sürgető módon hívta fel a dán főváros figyelmét a súlyos helyzetre. Több hattyú fészke is legalább részben hulladékból készült, a probléma már tavaly is felmerült.

A dán Természetvédelmi Egyesültet szerint a szemetelés nem csak esztétikailag hat negatívan a koppenhágai tavakra, de a hattyúkra és más állatokra is veszélyt jelent. A nem lebomló műanyagok ugyanis az állatok szervezetébe jutva akár a pusztulásukhoz is vezethetnek. De nem csak akkor van baj, ha megeszik a műanyaghulladékot, akkor is meghalhatnak, ha csak beleakadnak egy ilyenbe és nem tudnak szabadulni belőle.

Maria Reumert Gjerding, a szervezet vezetője elmondta, hogy azért jelent olyan nagy veszélyt a műanyaghulladék, mert az állatok a szerves táplálékkal is összekeverhetik, de megemészteni nem tudják. Ezért nagyon fontos a szemetelés visszaszorítása és a környezet megtisztítása. A természetvédők hétfőn 141 ezer gyermek részvételével országos szemétszedési akcióba kezdtek. Tavaly az akció során összesen 110 ezer üdítős dobozt és 155 kiló egyéb szemetet szedtek össze a természetvédelmi területekről – írja a The Local.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Kommentek:

    Top 16