• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Hatezer rendőr próbálja irányítani a százezres tömeget a pályaudvaron

Több tízezren várakoznak a dél-kínai Kanton pályaudvarán, mert szeretnének eljutni a holdújévet ünneplő rendezvényekre. Több mint hatezer rendőr próbálja fenntartani a rendet. Az utasok a rossz időjárás miatt rekedtek a pályaudvaron.

Több millió kínai van úton a családjához, hogy együtt ünnepeljék a kínai újévet február 7-én. A majom éve kezdődik vasárnap. Százezer ember viszont a kantoni vasútállomáson ragadt, mert a rossz időjárás rengeteg késést okoz a vasúti forgalomban.  

A tömeg kedd este és szerda reggel elkezdett feloszlani, mert a hatóságok nyolc pótlóvonatot indítottak, illetve átvitték az utasokat a város másik vasútállomásaira. A szerdai reggeli tévéfelvételek már nyugodtabb helyzetet mutatnak. Az állomást több mint 30 éve építették, 43 ezer ember befogadására alkalmas.

Fotó: Euroimages - ChinaFotoPress / Getty

Fotó: Euroimages - ChinaFotoPress / Getty

Az egyik legnagyobb kínai hírportál szerint 48 ezer utasnak már sikerült elhagynia a zsúfolt állomást szerda reggelre, ehhez 500 vonatra volt szükség. 50 ezer ember viszont továbbra is az állomáson ragadt. A vasúttársaság különféle korlátozó intézkedésekkel próbálja megelőzni a zsúfoltságból eredő veszélyeket. Felállítottak 16 átmeneti otthont, ami 20 ezer embernek ad szállást – írja a Guardian.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Hasonló történt 2008-ban, amikor a hóviharok miatt több százezren ragadtak a kantoni állomáson. A kormány szóvivője szerint viszont most nincs akkora krízis, mint 2008-ban. „A 2008-as katasztrófát az erős havazás és a jég okozta, ami megbénította Kanton teljes közlekedését” – mondta. Azt mondta, idén kevesebb késésre számítanak.

    Top 16