• Belföld
Faktor

Ennyi magyar tudja, hogy hány napja van hátra a munkahelyén - mutatjuk miért

Hazánkban nem túl népszerű a határozott idejű munkaszerződés.

Mind az ideiglenes munkát vállalók, mind pedig a részmunkaidős állást betöltők aránya növekedett az Európai Unióban 2002 és 2017 között. Magyarország a tavalyi adataival a környező országokhoz viszonyítva középtájt helyezkedik el, ám mindez azt jelenti, hogy nagyjából 400 ezer ember dolgozik úgy, hogy munkájának fix lejárati ideje van. Részmunkaidős munkavállaló ellenben alig van az országban.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Az állandó munkahely megtalálásának a lehetősége némileg csökkent 2002 és 2017 között az Európai Unióban, mivel az ideiglenes alkalmazottak aránya a 2002-es 11 százalékhoz képest 2017-re 13 százalékra nőtt - derült ki az Eurostat friss összesítéséből, amelyet a Pénzcentrum ismertetett. Az adatokból az is kiderül továbbá, hogy az unióban 2017-ben a nők 14, míg a férfiak 13 százaléka volt ideiglenesen, más néven határozott idejű szerződéssel foglalkoztatva. Az országok között ugyanakkor nagyobb szórás mutatkozik ezen a téren. Lengyelországban és Spanyolországban például az összes foglalkoztatott 26 százaléka volt ideiglenes, Portugáliában és Horvátországban pedig 20 százalék. Ezzel szemben Romániában ez az arány csupán 1, Litvániában 2, Észtországban és Lettországban pedig 3 százalék volt. 

A határozott idejű munkavállalás mellett a részmunkaidős állások aránya is nőtt az unióban. Ugyanis míg 2002-ben a munkavállalók 15 százaléka, addig 2017-ben már 19 százalékuk dolgozott ebben a munkarendben. A nemek közötti megoszlásban azonban itt már sokkal nagyobb különbségek figyelhetők meg, mint az ideiglenes munkavállalók estében. Részmunkaidőben ugyanis a nők 31 százaléka dolgozott az Európai Unióban 2017-ben, míg a férfiak csupán 8 százaléka.

Hazánkban kicsit mások az arányokMagyarországon a 2017-es számok szerint a munkavállalók 8,6 százaléka (nagyjából 400 ezer munkavállaló; friss KSH foglalkoztatási adatból számolva) volt határozott idejű szerződéssel foglalkoztatva, míg csupán 4,3 százaléknyian (nagyjából 200 ezer munkavállaló) voltak azok, akik részmunkaidős állásban dolgoztak.

Mindez a környező országokkal, illetve az uniós átlaggal összevetve azt jelentette, hogy az ideiglenes foglalkoztatottsági adatunkkal az Európai Uniós átlagtól majd 5 százalékkal elmaradunk, és csak Ausztriában és Romániában dolgoznak arányaiban kevesebben ilyen szerződéssel. Részmunkaidős állás tekintetében azonban utolsók vagyunk a régióban, és az uniós átlagtól 14 százalékkal maradunk el. Utóbbiban ugyanakkor sem Horvátország, sem pedig Szlovákia nem jár sokkal előttünk, Ausztriától viszont már 24 százalékkal maradunk el.

Kommentek:

Top 0