• Külföld
Faktor

Hatályba lépett a szíriai tűzszünet

A harcok besüntetéséről a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között, továbbá a háború miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről február közepén állapodtak meg a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén. A megállapodás részleteit az Egyesült Államok és Oroszország dolgozta ki.

A tűzszünet nem terjed ki olyan szervezetekre, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terroristacsoportnak minősített, így az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tekintett an-Nuszra Frontra. Az an-Nuszra Front vezetője elítélte a tűzszünetet és fokozott harca szólított fel a kormányerők és szövetségeseik ellen.

Csaknem száz szíriai felkelőcsoport egyezett bele abba, hogy két héten át tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a szíriai kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva.

Az Egyesült Államok és Oroszország támogatásával is bíró Népvédelmi Egységek nevű szíriai kurd milícia már csütörtökön közölte, hogy betartja a tűzszünetet, de fenntartja a jogot válaszcsapásra, ha támadás éri.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A szíriai kormány ugyancsak beleegyezett a megállapodás betartásába, ugyanakkor a harc folytatását helyezte kilátásba, amennyiben az általa terroristának tartott csoportok kihasználják a fegyvernyugvást.

    A konfliktus fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szíriai emigráns civil szervezet péntek délelőtt még arról számolt be, hogy Oroszország a szokásosnál is intenzívebb légicsapásokat mért a szíriai lázadókra. Közölte, hogy az orosz harci repülők Szíria több részén is olyan helyeket támadtak, ahol kisebbségben vannak a szélsőséges szervezetek tagjai, és a felkelők ellenőrzik az adott térséget.

    A Biztonsági Tanács röviddel a tűzszünet kezdete előtt határozatot fogadott el, amelyben felszólította a harcoló feleket a fegyvernyugvás tiszteletben tartására, és szorgalmazta a genfi béketárgyalások folytatását.

    Top 16