• Külföld
Faktor

Hatalmas terrorakcióra készül az Iszlám Állam a Nyugat ellen

Nagyszabású támadásra készülhet az Iszlám Állam a nyugati életforma ellen és ennek helyszíne Nagy-Britannia is lehet - ezt mondta hétfőn a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese.

Mark Rowley azt mondta: az elhárító szolgálatok által összegyűjtött adatok arra utalnak, hogy az Iszlám Állam az eddigieknél is nagyobb támadásokat készíthet elő világszerte.

Rowley szerint a közelmúltban végrehajtott párizsi támadás, valamint az Egyiptomban felrobbantott orosz utasszállító repülőgép és a Szomáliában megkísérelt hasonló merénylet azt jelzi, hogy az Iszlám Állam szélesíteni próbálja tevékenységi területét.

fotó: Europress / Jack Taylor / AFP

fotó: Europress / Jack Taylor / AFP

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szerint vannak adatok arra, hogy az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristákat próbál Észak-Európába juttatni merényletek végrehajtására.

Tavaly 339 embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában terrorizmushoz köthető tevékenység gyanújával, ami éves rekord. A Scotland Yard adatai szerint az ilyen indokkal őrizetbe vettek száma a legutóbbi három évben 57 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző három évben.

A hétfői tájékoztatón Rowley arra biztatta a brit lakosságot, hogy regisztráljon a Scotland Yard nemrégiben létrehozott Twitter-szolgáltatására, amely nagyszabású terrortámadás esetén valós idejű tájékoztatást nyújt a pillanatnyi helyzetről, és főleg arról, hogy az érintett térséget hogyan lehet biztonságosan elhagyni.

fotó: Europress / Peter Macdiamid / Getty Images

fotó: Europress / Peter Macdiamid / Getty Images

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának munkáját pszichológusok is segítik, mivel egyre több jel utal ara, hogy az Iszlám Állam mentálisan zavart emberek radikalizálására törekszik.

A brit hatóságok az utóbbi időben több intézkedést is bejelentettek a terrorellenes készültség erősítésére. Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka nemrégiben bejelentette, hogy 600 fővel 2800 tagúra bővül a londoni rendőrség terrortámadások esetén bevethető fegyveres osztagának létszáma.

A tavaly novemberi párizsi merényletek után a brit kormány közölte, hogy a brit elhárítás, a külső hírszerzés és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál a párizsi terrortámadások előtt 12 700-an dolgoztak.

David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal a párizsi merényletek után - részletek nélkül - közölte: a brit biztonsági szolgálatok az addig eltelt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadást hiúsítottak meg.

Top 0