• Külföld
Faktor

Ez az egyik leghatalmasabb, több ezer éves sírra bukkantak Egyiptomban

Az egyiptomi régészek 2018 augusztusában kezdték meg az ásatásokat.

Illusztráció.

Illusztráció.

Egy 3500 éves sírt, illetve egy legalább 3000 éves koporsót és múmiát tártak fel régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén – írja az MTI. Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője a múlt héten ismertette a felfedezést. A 18. dinasztia (időszámítás előtt 1549/1550-1292) korából származó nyughelyhez egy hatalmas udvar is tartozik.

A sír az egyik legnagyobb, amelyet a Draa Abul Naga nekropoliszban valaha feltártak.

Az egyiptomi régészek 2018 augusztusában kezdték meg az ásatásokat a templomokról és ókori előkelőségek sírjairól híres nekropoliszban. A szakemberek több száz usébtit (az elhunytat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobrot) találtak a nyughelynél.

A régészek egy múmiát is azonosítottak egy másik luxori helyszínen. A maradvány, amelyet egy érintetlen koporsóban találtak, az időszámítás előtti 1292-1069 közötti időszakból származik. A nekropoliszban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Mosztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök és Háled al-Anani egyiptomi régészeti miniszter is részt vett.

Egyiptom az utóbbi időkben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán, illetve a még rejtett leletek felfedezésén. A program célja az, hogy ismét fellendítsék az ország turizmusát.

Kommentek:

Top 0