• Külföld

Hatalmas siker: Jupiter körüli pályára állt a hangsebességnél is gyorsabb űrszonda

Sikeresen pályára állt kedd hajnalban az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) Juno űrszondája a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter körül.

A Floridából csaknem öt éve elindított Juno fő küldetése, hogy felmérje a Jupiter mágneses mezejét. Az alapvetően napenergiával hajtott űrszonda a terveknek megfelelően 35 perces manőverrel állt pályára - írja az MTI.

A NASA pasadenai bolygókutató laboratóriumában hosszú éjszakai munkára készültek, miközben az űrszonda a hangsebesség kétszázszorosával közeledett a gigászi gázbolygó felé.

A Floridából csaknem öt éve elindított Junót pontosan kellett pozicionálni, fő hajtóművét a megfelelő időben kellett bekapcsolni és 35 percen át üzemben tartani, hogy eléggé lefékezzék az űrszondát és a Jupiter gravitációs ereje magához tudja vonzani.

Ha ez nem sikerült volna, akkor az űrszonda elszáll az óriás bolygó mellett. A program eddig 284 milliárd forintba került - írja a hvg.hu.

A tudósokat az érdekli, mennyi vizet tartalmaz a bolygó, ami döntő fontosságú annak meghatározásában, hogy a Naprendszeren belül hol született a Jupiter.

A Jupiter megvédi a Naprendszer bolygóit, a gigászi bolygó tömege másfél-kétszer akkora, mint a Naprendszer többi bolygója együttvéve, ezért úgy vélik, már a nagyságából fakadó tömegvonzás miatt magához vonzza a naprendszerbe érkező üstökösöket és aszteroidákat.

Kommentek:

Top 0